Be — Austrijska policija ispituje da li su novinari, koji su istraivali savetnika Socijaldemokratske partije AustrijeTala Zilbertajna, bili praeni.

Postoji sumnja da su pripadnici jedne izraelske detektivske firme nadzirali vie austrijskih novinara u Beu.

Urednitvo bekog dnevnika “Prese” podnelo je prijavu Slubi za zatitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) da neko prati njihovu novinarku, koja je radila na otkrivanju afere oko voenja prljave kampanje SPO preko fejsbuk profila.

“Postoji osnovana sumnja da je vie novinara, i iz drugih medija, nadzirano od strane jedne izraelske firme”, saoptila je BVT.

Nije za iskljuiti, kako prenose mediji, da se radi o pripadnicima privatne agencije za obezbedjenje “Blek kjub”, firme sa seditem u Tel Avivu, koja je osnovana od strane bivih pripadnika Mosada i koja regrutuje saradnike i ima savetnike iz redova izraelske obavetajne slube.

Svi novinari koji su praeni radili su na razotkrivanju afere oko Zilbertajna. Sada se istrauje da li su pripadnici izraelske firme pokuali da zastrae novinare ili se radilo o akciji kako bi dospeli do njihovih izvora.

Praenje novinara samo je jedna u nizu afera tokom prljave predizborne kampanje koja je obeleila period uoi parlamentarnih izbora zakazanim za nedelju.

Zilbertajn, koji je tokom leta uhapen u Izraelu zbog pranja novca i korupcije, vodio je prljavu kampanju protiv Narodne partije Austrije (OVP) posebno njenog lidera Sebastijana Kurca.

Posledica otkrivanja afere bile su ostavke visokorangiranih linosti u SPO.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI