arlotsvil — Na protestnom skupu u arlotsvilu dogodio se incident, kada je automobil uleteo u gomilu ljudi. Jedna osoba je tom prilikom izgubila ivot.

Najmanje 19 osoba je povreeno kada je auto uleteo u ljude, prenosi AP.

“Policija arlotsvila i drave Virdinija su na terenu, gde su prijavljena tri incidenta sa automobilima. Prijavljene su viestruke povrede”, navodi se u policijskom saoptenju, prenosi AFP.

Jedan od svedoka izjavio je da je desetak osoba povreeno u incidentu koji je on nazvao “namernim”, kao i da je jedna devojka zadobila povrede kada se automobil vratio malo unazad i opet udario.

Prema iskazima jo nekoliko svedoka, povreeni su uesnici kontramitinga, kojim su eleli da negoduju zbog mitinga meu kojima su bili pristavlice Kju Kluks Klana i simpatizeri neo-nacista.

Na lice mesta brzo su stigla ambulantna kola.

“Srce mi je slomljeno zbog gubitka ivota. Apelujem na ljude dobre volje – idite kui”, napisao je na Tviteru gradonaelnik arlotsvila Majk Signer.

Zvaninici u arlotsvilu u Virdiniji proglasili su vanredno stanje nakon to su izbili veliki sukobi na skupu nacionalista. Opirnije – OVDE.

Uesnici mitinga “Ujedinimo desnicu” protive se planovima lokalnih vlasti da iz parka u centru grada uklone statuu generala Roberta Lija, komandanta snaga Konfederacija u amerikom graanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva. Ubrzo je organizovan i kontramiting.

Video of car hitting anti-racist protestors. Let there be no confusion: this was deliberate terrorism. My prayers with victims. Stay home. pic.twitter.com/MUOZs71Pf4

— Brennan Gilmore (@brennanmgilmore) August 12, 2017

Tragedija se dogodila u ve napetoj atmosefori, dva sata posle skupa ekstremne desnice, koju je policija rasterala suzavcima.

Lokalni mediji su pre skupa strahovali od nasilja poto je u Virdiniji zakonom dozvoljeno posedovanje i noenje oruja na javnom mestu.

Vlasti Virdnije su pre skupa proglasili vanredno stanje kako bi prema zakonu mogli da rasporede dodatne snage bezbednosti.

Samo nekoliko sati kasnije, policijski helikopter koji je nadgledao protest sruio se u oblinju umu.

Kako su ranije naveli analitiari, posle pobede Donalda Trampa i uspona ekstremistikog pokreta “alt-right” (alternativna desnica), novom usponu se nada i Kju Kluks Klan.

KKK zagovara superiornost bele rase, antisemitizam, rasizam, antikomunizam, antikatolicizam, homofobiju i nativizam. Radi ugnjetavanja amerikih crnaca i drugih drutvenih ili etnikih grupa, taj pokret je nekada koristio i teroristike metode, zastraivanje i nasilje.

#BREAKING: I just watched a car plow through dozens of protesters. Extremely heavy injuries #Charlottesville pic.twitter.com/rE8DWUmrfD

— Alex Rubinstein (@RealAlexRubi) August 12, 2017

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI