Najmanje tri eksplozije ule su se u glavnom gradu Zimbabvea Harareu, a na ulicama se mogu videti naoruani vojnici i vojna vozila – poeo dravni udar?

Svetski mediji piu da je mogue da je poeo dravni udar protiv predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea (93) koji tom zemljom vlada od 1980. godine.

Osim toga, mediji prenose i niz nepotvrenih i nezvaninih informacija ta se trenutno deava u Harareu. Uzrok eksplozije, kao i njihova tana lokacija nisu poznati.

Rojters javlja da su vojnici zauzeli dravnu televiziju ZBC, pozivajui se na izvore sa lica mesta. Meutim, navodno su vojnici radnicima televizije rekli “da ne brinu” i da su oni tu samo da bi osigurali lokaciju. U isto vreme “Gardijan” navodi da su vojnici napali radnike televizije i civile.

“Gardijan” pie i da su tokom dana u glavnom gradu Zimbavea mogla da se vide oklopna vozila vojske, kao i nekoliko kamiona punih vojnika. Ipak, oni istiu da nije poznato ko je vojsku tu rasporedio.

“Sputnjik” pie i da postoje ak i nepotvrene informacije da su vojnici opokolili kuu samog Mugabea.

Na drutvenim mreama objavljeni su snimci na kojima se vide vozila vojske kako blokiraju puteve. Osim toga, vojnici su primeeni i kako utovaruju velike koliine municije u kamione.

Inae, Ambasada SAD u Harareu objavila je na Tviteru da e zbog nesigurnosti u dravi tokom srede imati minimum osoblja, kao i da e biti zatvorena za javnost.

Ambasador Zimbabvea u Junoj Africi Isak Mojo neto ranije je odbacio mogunost da se u Zimbabveu deava dravni udar.

On je naveo da je vlada u Harareu “nedirnuta” uprkos prisustvu vojnika na ulicama prestonice: “Nita se zapravo ne deava. To su samo tvrdnje na drutvenim mreama”.

Svetske agencije prenele su pre toga da su tenkovi krenuli ka prestonici Zimbabvea.

Has there been a coup d’tat in #Zimbabwe ?

Why these armoured tanks, explosions in Harare & take over of ZBC State Broadcasters by soldiers?pic.twitter.com/8rsG5EAxiC

— The Jonathanian (@The_Jonathanian) November 15, 2017

Looks like the army in #Zimbabwe ready to take over the country. Guy in video saying the war has started @cnnbrk @BBCBreaking #ZimbabweCoup #RobertMugabe pic.twitter.com/lL6BFvVAJp

— Oscar Alochi (@papafavour) November 14, 2017

General Konstantin ivenga je poetkom nedelje izjavio da e intervenisati ako se ne prekine istka ratnih veterana koji podravaju smenjenog potpredsednika Emersona Mnangagvu, koji je veteran i heroj rata za osloboenje te zemlje sedamdesetih godina.

On je kazao da e vojska intervenisati kako bi okonala istku u stranci aktuelnog predsednika Roberta Mugabea ZANU-PF.

Vladajua ZANU-PF optuila je nakon toga ivengu za “izdajniko ponaanje”.

Kako je saopteno iz stranke, komentari generala su “iskalkulisani da poremete nacionalni mir i izazovu pobunu”.

Stranka je navela i da nikada ne bi podlegla “vojnim pretnjama i potvrdila primat politike nad pitoljem”.

Mediji istiu da je smena Mnangagve, kojeg zovu Krokodil, deo istki kako bi Mugabe mogao da vlast preda svojoj supruzi Grejs (52).

#BreakingNews #Zimbabwe #Mugabe is under army siege at his blue roof residence for the past two days,the army are not allowing him or any person to leave or enter his residence,its believed the army is demanding Mugabe to step down,heavily army can be seen around his residence. pic.twitter.com/EHtELILyfL

— Evan Petzer (@endless_topics) November 14, 2017

Mugabe je predsednik drave sa najduim staom u Africi, a verovatno i u svetu, a zbog naina vladavine mnogi su ga optuivali za nasilno guenje opozicije i unitavanje zemlje.

Mugabe je roen 21. februara 1924. godine, a na vlasti u Zimbabveu je od 1980. godine – bio je predsednik vlade od 1980. do 1987., a od 1987. godine postao je predsednik drave.

Pre dve godine, izabran je za predsednika Afrike unije, to je izazvalo negodovanje u afrikim zemljama.

Bio je voa organizacije Afriki nacionalni savez Zimbabvea, koji se borio za slobodu crnog domorodakog stanovnitva u tadanjoj Rodeziji.

Osim po vrstoj ruci u Zimbabveu, poznat je i po negativnim stavovima na raun zapadnih zemalja.

Svoj politiki uspon Mugabe je zapoeo 1960. godine, kada se pridruio Nacionalnoj demokratskoj partiji koja je ubrzo zabranjena jer se suprotstavljala administraciji premijera Jana Smita.

Tri godine kasnije, naputa tu stranku i pridruuje se Afrikoj nacionalnoj uniji Zimbambvea (ZAPU), pokretu koji je nastao na temelju marksistikog uenja.

U periodu od 1964. do 1974. godine bio je u zatvoru.

Inae, zavrio i studije prava i ekonomije na Londonskom univerzitetu.

Kada je Zimbabve stekao nezavisnost 1980. godine Mugabe je postao premijer te zemlje, a nakon sedam godina i predsednik.

Uprkos naruenom zdravlju, Mugabe je nedavno izjavio da e razmiljati o povlaenju sa mesta predsednika tek kada napuni 100. godina.

Inae, policija Zimbabvea optuila je nedavno ameriku dravljanku Martu O’Donovan za zaveru za svrgavanje sa vlasti ustavno izabrane vlade.

Navodi se da je O’Donovanova, koja radi za “Magamba TV”, televiziju koja sebe opisuje kao lidera u politikoj satiri Zimbabvea, ve ranije optuena zbog poruke na Tviteru koja je naizgled vreala predsednika te zemlje Roberta Mugabea.

Poetkom oktobra Mugabe je imenovan za ambasadora dobre volje Svetske zdravstvene organizacije, ali je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus tu odluku povukao nakon brojnih kritika.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI