Beograd — Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je BiH nemogua drava, ali da opstaje zbog velike intervencije meunarodne zajednice.

Gostujui u emisiji Upitnik na RTS, Dodik je rekao da ta intervencija gubi na snazi i da nije ista kao pre pet ili deset godina.

Srbi su, kae, prihvatili Dejton i nametnuta reenja, ali nikad nisu eleli da budu u toj dravi.

Govorei o referendumu o nezavisnosti RS i tome ta bi se desilo ako bi inicijativa za nezavisnost dobila veinsku podrku, Dodik je rekao da Srpska ima sve elemente da funkcionie kao drava:

“Ima teritoriju, narod koji to hoe, izvrnu vlast, dobre regionalne odnose”.

“Najbolje i za Bonjake je da se raziemo. Monstrum od BiH ne moe da funkcionie”, smatra Dodik.

To je, smatra, mogue sprovesti bez ratnih sukoba.

“Gubimo vreme zajedno, RS nita nije imala od BiH, nijedna odluka za nas nje bila korisna osim ukidanja viza, a to bi nas zadesilo i da smo i u drugoj dravnoj organizaciji. Nijedna odluka nam nije koristila, zapostavljeni smo, neeljeni od meunarodnog faktora”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da se svi boje referendma. Nekada, kae, re referendum nije smela ni da se spomene. I svi se, dodaje, pitaju – a ta posle.

“ta je loginije od narodnog interesa. Zato se narogue i asto se boje referenduma. Dan posle e biti nezavisna RS, ako je referendum o statusu. Dan posle nastavljamo da ivimo u nekoj novoj organizaciji”, kazao je Dodik.

Predsednik RS je ponovio i da bi otcepio Srpsku kad bi to bilo mogue da “ne padne nijedna glava”.

Uveren je, kae, da e RS kao nezavisna drava “nama upasti u ruke, a na nama je samo da obezbedimo da ona funkcionie”.

Upitan da pojasni ta znai “pasti u ruke”, Dodik kae da e doi vreme za prekrajanje granica bez ratnih sukoba.

A na pitanje kako bi na to reagovala Srbija koja potuje teritorijalni integritet BiH, Dodik objanjava da Beograd postuje Dejtonski sporazum, koji podrazumeva Ustav BiH, ali je on bitno naruen.

“Srbija e uvek rei da e potovati svaku odluku koja bude doneta u okviru BiH”, kazao je Dodik.

Govorei o odnosima u BiH, Dodik je rekao da Hrvati treba da imaju entitet jer su im mnoga prava ugroena, te da je o tome ve razgovarao sa hrvatskim lanom Predsednitva BiH, aktuelnim predsedavajuim, Draganom oviem.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI