Beograd — Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da BiH nee priznati Kosovo jer za to nema konsenzusa kog “mora biti za meunarodne politike mere”.

“To zavisi od RS, a nema politiara u RS i iz RS koji bi to uradio”, rekao je Dodik u intervjuu za televiziju Prva.

Prema njegovim reima, bonjaki lan predsednitva BiH Bakir Izetbegovi bi “davno priznao Kosovo ali on nije BiH”.

“On bi to priznao ranije, a nije, zato to on nije BiH. BiH je neto specifino, potpuno neuspeno, potpuno propalo”, izjavio je Dodik i dodao da ovo nije prvi put da Izetbegovi kri Dejtonski sporazum.

Prema Dodiku, priznavanje Kosova znai i priznavanje RS, ali da kod Izetbegovia “nema doslednosti, ujutru pria jedno, popodne druge, uvee tree”.

Predsednik RS je rekao da bi, da se on pita, Izetbegovi u Srbiji bio proglaen za nepoeljnu osobu.

“Ovo je ozbiljan udarac Srbiji kao dravi i politici Srbije… Bakir je rekao da ne priznaje nita to je Srbija i neki odnos prema takvim izjavama mora postojati. Ako bih se ja pitao, ne elim da napravim nikome nijedan problem, ali Bakir najmanje posle ovoga treba da bude persona non grata u Srbiji”, naveo je Dodik.

Kako je Dodik rekao, Izetbegovi bi “priznao Kosovo, radio neto u Sandaku, a onda bi napao RS i iz istih razloga iz kojih je Kosovo na nezakonit nain sebe proglasilo nekom kvazidravom”.

On je ocenio da je Srbija uinila ozbiljne napore na popravljanju odnosa sa BiH, dok Izetbegovi “nikad ne proputa priliku da kae neto loe”.

“Ne znam ta e uraditi Srbija, ali ne znam kakav ovek morate da budete da bi u liku Bakira Izetbegovia sutra doli u zvaninu posetu Beogradu. Neverovatno. ta tamo da govori”, upitao je Dodik.

Prema njegovim reima Srbija mora da pokae svoj odnos prema stabilnosti u regionu, i “spremnost da radi i sa takvima kao to je Bakir Izetbegovi, raunajui da on nije konstanta”.

Dan nakon to je Bakir Izetbegovi za Doje vele izjavio da se nada da e BiH priznati nezavisno Kosovo, oglasio se Kabinet bonjakog lana Predsednitva BiH.

Potom se oglasio i Tanjug, koji je naveo da sudei prema dananjem saoptenju Kabineta, Izetbegovi se ne odrie niti stava da je “BiH dosad trebalo to da uradi”, niti svoje uloge “generatora”, koji to, kako je naveo za Doje vele – “gura”.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI