irom Srbije je doekana i Nova godina po Julijanskom kalendaru, u veini gradova su organizovani koncerti i vatromet.

Beograani su Srpsku novu godinu doekali uz veliki vatromet ispred Hrama Svetog Save, kao i uz koncerte na otvorenom ispred zgrade optine Zvezdara.

Ovogodinju proslavu srpske Nove godine kod Hrama obeleili su horovi muzikih kola “Stankovi” i “Grocka”, muziki program “Shake and Spear”, bdenije i moleban kao i tradicionalni vatromet tano u pono.

Na platou ispred zgrade optine Zvezdara u Bulevaru kralja Aleksandra za besplatnu zabavu na otvorenom zadueni su Miligram i Denan Lonarevi.

Novi Sad doekao je “7526. godinu”. Datum koji je najvie zaintrigirao javnost. Organizatori doeka, Fondacija Novi Sad 2021, objasnili otkud taj datum.

“Ono to jeste poenta jeste spajanje ove dve nove godine, spajanje dva kalendara, dva raunanja vremena. Poenta i cilj jeste da Novi Sad ivi interkulturalnost, da dakle, od Katolikog Boia 25. decembra, pa sve do 13. januara, mi spojimo sve te praznike i ivimo svi zajedno u slozi i proslavljamo sve ove datume zajedno”, rekla je Jelena Galetin.

Na ak 38 lokacija u gradu nastupali su Slobodan Trkulja, Lajbah, bend Imar iz vedske, Kaliopi, Matija Dedi, Zoran Predin…

Doek Nove godine i ove godine je organizovan na Gradskom trgu u aku, uz Dejana Petrovia i Big bend orkestar.

Organizovani doek Srpske nove godine imao je i Ni, Jagodina, Sombor i drugi gradovi irom zemlje.

Pravoslavna nova godina u naem narodu se naziva i Mali Boi, jer se na taj dan zavravaju boine sveanosti.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI