Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dai na kratko je razgovarao sa efom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim u Beu.

Oni uestvuju na 24. Savetu ministara OEBS.

Dai je, ulazei u planarnu salu, pred poetak sednice, koju je otvorio predsedavajui OEBS-u, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, iskoristio priliku da nekoliko minuta razgovara sa ruskim kolegom, javlja Tanjugov izveta.

Inae, glavni grad Austrije danas je centar svetske diplomatije, poto se u njemu odrava Savet ministara OEBS na kojem uestvovuje 41 ef diplomatije, meu kojima su i ameriki i ruski, Reks Tilerson i Sergej Lavrov.

Ukrajinska kriza, ali zasigurno i jueranja odluka SAD da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela bie glavne teme diskusija na zasedanju OEBS.

Dai e, kako je najavljeno, na marginama dvodnevnog skupa imati niz bilateralnih sastanaka sa ministrima drava uesnica OEBS.

Austrija, dananjim Savetom ministara, zavrava jednogodinje predsedavanje OEBS-u.

Zvanian Be najavljuje da e Savet ministara biti u znaku “zajednikog savladavanja bezbednosnih izazova”.

Na dnevnom redu bie brojne pretnje po zajedniku bezbednost, kao to su ukrajinski konflikt, radikalizacija ili terorizam.

Savet ministara poee plenarnom sednicom, na kojoj e se obratiti predsedavajui Kurc i generalni sekretar OEBS Tomas Greminger.

Nakon toga slede izjave ministara, a na listi govornika, meu najzanimljivijima medijima su Lavrov na treem mestu i Tilerson na petom.

Ukrajinska kriza bie na dnevnom redu u petak, u diskusiji koja nee biti otvorena za medije.

Za sada je nejasno da li e Austrija, kao predsedavajua, uspeti da progura zajednike izjave sa sastanka, a posebno se ne oekuje da e imati uspeha u postizanju konsenzusa oko zajednikih zakljuaka, kojih nije bilo od 2002. godine.

Panja meunarodnih medija bie svakako usmerena pre svega na Tilersona i Lavrova, koji bi danas trebalo da odre bilateralni sastanak.

Savet ministara OEBS odrava se pod velikim merama bezbednosti, uz angaovanje vie od 2.000 policajaca i zatavranje ulica oko palate Hofburg, u kojem je sedite ove meunarodne organizacije.

Austrija e, predsedavanje OEBS-u, od 1. januara predate Italiji.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI