Beograd — Izjave Edija Rame, Haima Taija i Jonuza Muslijua o ujedinjenju svih Albanaca i stvaranju velike Albanije nisu “neoprezne” ili “ne ba paljive”.

To je izjavio ministar spoljnih poslova Ivica Dai povodom reakcije amerikih ambasadora u Beogradu, Pritini i Tirani.

Dai navodi da su te izjave opasne po mir i stabilnost Balkana i Evrope, a ne onakve kako su ih oznaili ameriki ambasadori.

“Da li bi ambasadori tako blago reagovali da je spomenuto Skoplje, grki Epir ili crnogorski Ulcinj, kao to je Musliju srpski Ni stavio u granice velike Albanije? Sigurno bi otrije reagovali – kao da je udar na Srbiju neto to se moe tolerisati”, istakao je Dai povodom, kako je naveo, usaglaenih izjava amerikih ambasadora u Beogradu, Pritini i Tirani.

On je dodao da, sve dok se takve izjave jasno ne oznae kao pretnja miru u regionu, Albanci e nastaviti sa provokacijama, kao to Musliju nastavlja sa priom da je vreme za ujedinjenje, ime bi trebalo da se pozabavi tuilatvo, jer nigde na svetu nije dozvoljeno pozivanje na naruavanje teritorijalnog integriteta jedne zemlje.

“Nee moi ni u Srbiji, jer to to je Srbija uzdrana u reakcijama i to eli da igra konstruktivnu ulogu u regionu, ne znai da je Srbija slaba. Naprotiv, to je odraz nae snage i posveenosti miru”, napomenuo je Dai.

Jedno je sigurno, takve izjave nisu neoprezne, one su odraz jasne platforme svih Albanaca o velikoj Albaniji. Jue Kosovo, danas Ni, sutra Skoplje i tako dalje, dodao je ef srpske diplomatije.

“Nemojte biti neoprezni, vae ekselencije, da to ne uvidite na vreme, dok jo nije kasno”, navodi se u izjavi efa srpske diplomatije Ivice Daia.

Povodom izjava Rame, Taija i Muslijua reagovali su ambasadori Kajl Skot, Greg Delavi i Donald Lu.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI