Ambasadori SAD u Beogradu, Pritini i Tirani reagovali su povodom izjava o moguem ujedinjenju Albanije i Kosova, ocenjujui ih kao “neoprezne”.

Ambasador SAD u Pritini Greg Delavi okarakterisao je izjave o moguem ujedinjenju Kosova i Albanije kao neoprezne.

“Amerika administracija podrava suverenitet Kosova i Albanije, ali mi smo protiv neopreznih pria o ujedinjenju i preteranih reakcija na te izjave, koje miniraju odrivi razvoj u regionu”, rekao je Delavi za Radio slobodnu Evropu.

Njegova reakcija je usledila nakon to je premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za portal Politiko rekao da su otvoreni put prema evrointegracijama i jasna perspektiva jedini nain da Balkan ostane miran, ali da, “ukoliko ta nada, odnosno perspektiva, nedostaje, onda se male unije mogu desiti”.

Lajmi.net, takoe, izvetava da je ameriki ambasador u Albaniji Donald Lu kritikovao premijera Albanije Edija Ramu zbog date izjave.

On tvrdi da takve izjave ugroavaju stabilnost u regionu i evropski put i Kosova i Albanije.

Takoe, reagovao je i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot koji je naveo da SAD vide kao problem “neke ne do kraja paljive izjave date proteklih dana o ujedinjenju i menjanju granica na Zapadnom Balkanu”.

Da podsetimo, premijer Albanije Edi Rama rekao je da ujedinjenje njegove zemlje i Kosova ne moe da se iskljui ukoliko prespektiva ulaska zemalja regiona u EU nastavi da bledi.

Takoe, predsednik Skuptine optine Bujanovac Jonuz Musliju ostao je pri stavu da hipotetikoj Albaniji ujedinjenoj sa Kosovom treba dodati i Preevsku dolinu.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI