Pritina — Ambasada Nemake u Pritini smatra da je Specijalni sud kljuna pravosudna institucije vana za Kosovo jer doprinosi vladavini zakona.

Kako se dodaje, Specijalni sud ni u kojem sluaju nema politke ciljeve.

Taj sud “ni u kom sluaju nije povezan s politikim ciljevima, izvan njegovog specifinog mandata”, kae se u izjavi Ambasade Radiju Slobodna Evropa.

Ambasada je navela da je Nemaka neprestano podravala Kosovo u naporima da se pridrui meunarodnim organizacijama, kao to su UNESCO i Interpol, i da e nastaviti.

U izjavi se dodaje da su uslovi EU za viznu liberalizaciju za graane Kosova jasno postavljeni – to su demarkacija granine linije s Crnom Gorom i dokazana borba protiv korupcije ali ti ciljevi i dalje nisu ispunjeni.

Predsednik Kosova Haim Tai je ove nedelje optuio meunarodnu zajednicu da se ne pridrava obeanja koja je dala kada je Skuptina Kosova usvajala odluku o Specijalnom sudu za ratne zloine na Kosovu.

Tai je rekao da je taj sud nametnut Kosovu, a da nisu ispunjena meunarodna obeanja koja su data kao kompenzacija za formiranje suda.

On je rekao da je meunarodna zajednica obeala Kosovu da e brzo moi da zatrai lanstvo u Savetu Evrope, da e ubrzati viznu liberalizaciju, da e Kosovo imati iroku podrku za prijem u Unesko, da e brzo biti formirana vojska Kosova i da e biti novih priznanja nezavisnosti.

Tai je i u sredu na konferenciji za novinare s predsednikom Albanije, Iljirom Metom, promenio miljenje istiui da je formiranje Specijalnog suda uinjeno u zamenu za usluge meunarodne zajednice.

Specijalni sud za ratne zloine je kosovski sud sa seditem u Hagu i ima za zadatak istragu zloina za koje su osumnjieni “pripadnici Oslobodilake vojske Kosova (OVK) nad etnikim manjinama i politikim rivalima” od 1998. do kraja 2000. godine, kako je u svom izvetaju Savetu Evrope naveo vajcarski senator Dik Marti.

Predsednik Tai, ije se ime pominje u izvetaju Dika Martija, predvodio je proces formiranja tog suda i pored velikom nezadovoljstvu na Kosovu.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI