Albanija je rekla “NE” Kosovu na zahtev Pritine da graanima Kosova dodeli albanske pasoe jer graani Kosova nee da trpe to su izolovani od ostatka Evrope.

Ekipa Prve televizije je istraivala ta se krije iza molbe Haima Taija albanskom predsednku: Stvaranje velike Albanije ili je u pitanju ist oaj?

Isto je crven ko srpski, ima prepoznatljivog dvoglavog orla. Sa njim se moe put pod noge i znajui to, Haim Tai je zatraio od Iljira Mete da graanima Kosova omogui da postanu i dravljani Albanije

“Ali je ovde sutina u tome da ipak postoje te ideje koje se zalau za to blie povezivanje Tirane i Pritine, ne bih da kaem, ali lii na stvaranje jedne drave”, smatra ef srpske diplomatije Ivica Dai.

Na taj potez Tai se odvaio jer kako kae Evropa Kosovare dri u izolaciji. A u stvari, Pritina kao i ranije Beograd mora da ispuni dva uslova da bi dobila bezvizni reim: da ve jednom zavri demarkaciju granice sa Crnom Gorom i ono tee – nastavi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Iz Tirane im poruuju da domai iz Brisela mora da se uradi

“Ali da Albanija svima da dravljnastvo to nije reenje, samo bi jo vie zakomplikovalo situaciju. Ja razumem frustraciju kosovskih lidera, ovo je vie potez oajnika nego pravi predlog. Ne vreujem da je Tai mislio ozbiljno”. kae Remzi Lani, s Albanskog instituta iz Tirane.

Nemaju samo Albanci taj problem, ve i Srbi sa Kosova. Ni oni nemaju srpski paso, ni oni ne mrdaju dalje od svog dvorita. dravljanstvo i druge izvode moraju da vade u Niu, pa se esto odjavljuju i fiktivno prijavljuju po adresama po Srbiji. Dakle, muka je i jednima i drugima.

“Mislim da je to opet jedan apel da se da se reava pitanje Kosova i tih nekih konkretnih ivotnih pitanja. Bez tog poltikog reenja, to mora da se reava”, smatra

Hedvig Morvai, iz Evropskog fonda za Balkan.

Interesantno je da su Albanci do sada svojim sunarodnicima na Kosovu izali u susret, tako da oni uz linu kartu prelaze granicu, a dele i stolicu i sto po ambasadama i konzulatima, ali paso, on je izgleda ve skuplja roba.

Opirnije u video-prilogu:

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI