Atina — Poznatog atinskog advokata ubila su dvojica mukaraca u njegovoj kancelariji, a ubistvo je izazvalo ok i ogorenje u tom gradu gde su takvi napadi retki.

Mihalis Zafiropulos (52), bio je sin biveg predsednika Advokatske komore u Atini 1980-ih godina, Epaminondasa Zafiropulosa, takoe biveg poslanika konzervativne stranke Nova demokratija.

Ubijeni advokat je proteklih nekoliko godina zastupao mnogobrojne optuene u sluajevima korupcije i takoe bio veoma aktivan u Advokatskoj komori Atine.

Odbor Komore je u etvrtak odluio da zbog njegovog ubistva na nedelju dana obustavi sve aktivnosti advokata glavnog grada Grke.

“To je minimum da bismo pokazali tugu koju osećamo zbog ubistva naeg dragog kolege, i da bismo odgovorii na slepo nasilje koje pogaa advokate”, saoptila je Komora.

Po podacima policije, Zafiropulosa su hladnokrvno ubila dvojica s kapuljaama na glavi, koji su uli u njegovu kancelariju predstavljaji se kao klijenti. Kancelarija je izmeu etvrti popularne meu mladima, Egzarhije, i najekskluzivnije astinske etvrti Kolonaki.

Policija kae da je “prerano” da se proceni ta je motiv tog zloina.

Premijer Aleksis Cipras je zatraio od zamenika ministra javnog reda Nikosa Toskasa da se “to je moguće pre” rasvetli taj “grozan sluaj”. Politike partije su saoptile da su u oku. Ciprasova stranka Siriza je pozvala vlasti da “brzo ree ovaj brutalan sluaj”.

Predsednik opozicione Nove demokratije, Kirijakos Micotakis je izjavio da je “zgroen” ubistvom istaknutog lana svoje partije i svog “dragog prijatelja”.

On je otkazao sastanak u petak na kojem je trebalo da predstavi nov tim svoje stranke za odnose s javnou. Predsednica takoe opozicione socijalistike stranke PASOK Fofi Genimata je osudila “brutalno i kukaviko ubistvo”, dok je lider centristike opozicione partije “Potami” koja osvaja teren, Stavros Teodorakis rekao da je zabrinut zbog ubistva “u mafijakom stilu u srcu Atine”.

“Grku nećemo predati bandama”, rekao je Teodorakis, nekada jedan od vodeih grkih novinara.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI