Snop žita u jednoj ruci, baklja u drugoj. To je Statua “Golden Boy”-a koji je postavljen još davne 1919. godine u centru Vinipega.

Ovaj kip je zreo za restauraciju posle nekih osam decenija. Vreme i vremenski uslovi kojima je ovaj dečak bio izložen nagrizli su njegov kaput od zlatnih listova, dok je i sama struktura prilično oslabila.

Statua “Zlatnog dečaka” je izlivena 1918. godine u jednoj francuskoj livnici, koja je bombardovana tokom Prvog svetskog rata. Međutim, kip je je nekako uspeo izbeći ovo katastrofalno razaranje i ukrcan je u teretni brod koji je nekoliko puta preplovio Atlantski okean ne bi li na kraju bio uspešno dostavljen u Halifax, odakle su ga vozom prebacili do Vinipega.

U 2002. godini ovaj kip je video više od 114,000 ljudi za šešst nedelja (toliko vremena je bio u stalnoj postvaci muzeja u Manitobi).

Golden Boy (zvanično ime Eternal Youth) je najpoznatiji simbol Vinipega. Kip je visok je 5.25 metara i težak čitavih 1650 kg.  Postoji čak i pesma posvećena “Zlatnom dečaku”, koja glasi ovako:

He’s the symbol of success
At the gateway to the west
And he’s our legendary pride and joy.

Ukoliko vam se ukaže prilika, ova destinacija svakako treba da se nađe na vašoj listi želja.

Izvor: CBC

 

Reply
Share this

Leave a Reply

ZANIMLJIVOSTI