Prva klapa srpskog igranog filma “Povratak” biće snimljena danas u Somboru, a pred kamerom će biti Lazar Rokvud, Raša Bukvić i Bora Đorđević, najavila je kuća “Arte” iz Beograda.

Glavnu ulogu igra kanadski glumac srpskog porekla Lazar Rokvud (Lazar Rajić), koji je 60-ih godina 20. veka napustio rodni Sombor i nakon završene Glumačke škole Lija Strasberga u Los Anđelesu karijeru gradio na severnoameričkom kontinentu.

U glumačkoj ekipi iz Srbije, Kanade i SAD-a su i Dubravka Mijatović, Nik Mankuso, Majkl Pare, Džon Sevidž, Milorad Mandić Manda, Marko Adžić, Vesna Stanojević i drugi.

Scenario i režiju potpisuje Predrag Jakšić. Producent je Miodrag Jakšić, kompozitor Saša Milošević Mare, direktor fotografije Boris Šebez.

Film “Povratak” snimaće se tokom maja, a premijera je planirana za prvu polovinu 2016. godine.

Kako je najavljeno, to je svojevrsna psihološka studija ispričana trilerskim žanrovskim obrascem o čoveku koji posle 40 godina dolazi u rodni kraj, u kome više nema nikog svog. Za njim, iz Amerike, dolaze njegovi prijatelji ne bi li ga vratili nazad, a malo selo u Vojvodini postaje živo kao nikada do tada.

Priča istovremeno govori o životu pojedinca u “tuđoj” zemlji, ali i o tragičnoj poziciji pripadnika malog naroda primoranog da “veliko” inostranstvo prihvata kao jedinu alternativu materijalnom siromaštvu, ne uspevajući nikada do kraja da odagna sumnju da će u očima “tuđina” uvek biti stranac, a u očima “svojih” onaj koji je otišao i zaboravio.

Uz krivicu da je u Srbiji ostavio i izneverio one koji su ga podigli, a u Americi nije uspeo da zaštiti svoju novu porodicu, glavni junak, rastrgnut sumnjom, nesposoban je da objektivno sagleda stvarne događaje oko sebe, lakše prihvatajući neverovatne nego očigledne odgovore, ne znajući pritom ni da li se vraća kući time što dolazi u zavičaj ili time što će se iz zavičaja vratiti tamo gde je i proveo čitav život – u tuđinu, navodi se u najavi.

Izvor: RTV

Reply
Share this

Leave a Reply

ZANIMLJIVOSTI