Ukoliko ga niko ne želi, mi ga nećemo sačuvati. To su reči gradskih zvaničnika koji su se oglasili povodom zaštite vodotornja koja je je izgrađena u obliku džinovske boce mleka.

Ova boca od nekih 10 metara stoji na sred poslovnog kompleksa, gde se planiraju izgraditi kancelarije. Čak i ako građevinski radnici i arhitekti ne planiraju ukloniti ovaj dotrajali simbol Montreala, svakako mu se ne smeši svetla budućnost. Prema rečima gradskih zvaničnika mesta nema za dotrajale i zarđale relikvije iz prošlosti. Budućnost ovog simbola zavisi samo od toga da li je nekom stalo toliko do njega da ga sačuva.

Vodotoranj i džinovska boca je sagrašena davne 1930. godine zajedno sa mlekarom koja je funkcionisala do 1990. godine i zapošljavala je više od 350 radnika. Kroz prostorije te mlekare je godišnje prolazilo nekih 18 miliona kilograma mleka. Svrha vodotornja (240,000 litara) je bila da se u slučaju požara uz pomoć skladištene vode ugasi vatra.

Ova boca se pojavljuje u kultnom filmu Sweet Movie (1974.) koji je režiran u produkciji poznatog jugoslovenskog filmadžije, Dušana Makavejeva.

2005. godine je vodotoranj stavljen na listu ugroženih znamenitosti Montreala, međutim ta činjenica svakako neće sačuvati ovu džinovsku bocu mleka u budućnosti.

Izvor: CBC

Reply
Share this

Leave a Reply

NAJNOVIJE