Kanadski premijer Džastin Trido položio je u sredu zakletvu vernosti državi i britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj kao vrhovnom suverenu, a potom imenovao novu vladu u kojoj će, dosledno predizbornom obećanju, od ukupno 30 ministara, polovina biti žene. Gest koji već na početku mandata predstavlja raskid sa desetogodišnjom konzervativnom politikom

Po stupanju na dužnost u sredu 4. novembra, 31 godinu posle završetka mandata njegovog oca, novi kanadski premijer Justin Trudeau označio je raskid sa konzervativnom politikom koju je poslednjih deset godina sprovodio njegov prethodnik Stiven Harper.

Premijer Džastin Trido je povodom formiranja nove vlade izjavio da je imenovao kabinet koji po svojoj jednakosti i različitosti “izgleda kao Kanada”. Želeći da se nova Kanada prepozna već po jutru, on je pozvao građane da dođu na ceremoniju polaganja zakletve, rušeći time strogu tradiciju da inauguraciji u Rideau Hall-u prisustvuju samo povlašćeni članovi korporativne elite.

Da se radi o snažnom zaokretu u odnosu na rigidnu konzervativnu politiku u službi finansijski povlašćenje manjine, Trido je pokazao imenovanjem Jody Wilson-Raybould na funkciju ministarke pravde, advokatice i pripadnice starosedelačkog kanadskog plemena Kwakwaka’wakw. Njen prvi zadatak biće pokretanje istrage o nerazjašnjenim ubistvima preko 1200 žena iz ove autohtone grupe od 1980. do danas, što je prethodna vlada uporno odbijala, a predstavlja jedno od Tridoovih predizbornih obećanja.

Za ministra odbrane postavljen je Harjit Sajjan, Kanađanin avganistanskog porekla, Siik koji je 1996. godine pobegao od talibanskog režima i kako vojnik služio u Bosni i u tri navrata u Avganistanu. Na poziciju ministra za infrastrukturu došao je Amarjeet Sohi, kanadski državljanin poreklom iz Indije.

U skladu sa najavljenim promenama i novom kanadskom političkom misli, učinjena je i simbolička izmena u nazivu jednog resora, pa je tako “ministarstvo za prirodnu sredinu” na čijem je čelu advokatica Catherine McKenna, postalo “Ministarstvo za prirodnu sredinu i klimatske promene”, čime se naglašava ozbiljnost problema koji se i u mnogim razvijenim zemljama minimizira ili zataškava radi ostvarivanja ogromnih profita.

“Ovo je 2015. godina i odraz Kanade u njenoj veličanstvenoj različitosti”, kazao je premijer Trido (43) kojem je, u skladu sa merama štednje, pripao i resor Omladine i međudržavnih odnosa kanadskih pokrajina.

Da će, osim veličanstvene različitosti, biti i drastične razlike u odnosu na prethodni period konzervativne vladavine u korist bogatih, postalo je jasno kada je Trido najavio da će jedan od prvih koraka biti smanjenje poreza za srednju klasu i povećanje fiskalnih obaveza za famoznih 1% najbogatijih Kanađana.

Pored pomenutih nove članice i članovi Vlade Džastina Tridoa su i:

Ministar inostranih poslova Stéphane Dion (Quebec); Ministarka međunardone trgovine Chrystia Freeland (Ontario); Ministar finansija Bill Morneau (Ontario); Ministarka državnih prihoda Diane Lebouthillier (Quebec); Ministar javne bezbednosti Ralph Goodale (Saskatchewan); Ministar poljoprivrede Lawrence MacAulay (Prince Edward Island); Ministar saobraćaja Marc Garneau (Quebec); Ministarka za rad, zapošljavanje i socijalni razvoj MaryAnn Mihychuk (Manitoba); Ministarka za malu privredu i turizam Bardish Chagger (Ontario); Ministarka nauke Kirsty Duncan (Ontario); Ministar za imigraciju, izbeglice i državljanstvo John McCallum (Ontario); Ministarka za starosedelačke i odnose sa Severom Carolyn Bennett (Ontario); Ministar nauke i ekonomskog razvoja Navdeep Bains (Ontario); Ministarka za javne službe i nabavke Judy Foote (Newfoundland and Labrador); Ministarka zdravlja Jane Philpott (Ontario); Ministar za porodicu, decu i socijalni razvoj Jean-Yves Duclos (Quebec); Ministarka međunarodnog razvoja i frankofonije Marie-Claude Bibeau (Quebec); Ministar prirodnih resursa Jim Carr (Manitoba); Ministarka nasleđa Mélanie Joly (Quebec); Ministarka sporta i osoba sa invaliditetom Carla Qualtrough (B.C.); Ministar za ribarstvo, okeane i obalsku stražu Hunter Tootoo (Nunavut); Ministarka za položaj žena Patricia Hajdu (Ontario); Ministar za odnose s ratnim veteranima Kent Hehr (Alberta); Ministarka za demokratske institucije Maryam Monsef (Ontario); Predsednik Saveta trezora Scott Brison (Nova Scotia) i predstavnik Vlade u Donjem domu parlamenta Dominic Leblanc (New Brunswick).

Većina članova vlade ima između 35 i 50 godina, a premijer Trido (43) obećao je da će vlada biti otvorena i transparentna.

Izvor: E-novine

Reply
Share this

Leave a Reply

NAJNOVIJE