Montreal ili Montréal je drugi po veličini grad u Kanadi i najveći grad provincije Kvebek. Montreal je drugi po veličini grad u svetu po broju ljudi koji pričaju francuski jezik, posle Pariza.

Ukoliko ste se tek doselili u ovaj grad ili su vam stigli gosti a razmišljate se šta im pokazati i gde prošetati, mi vam donosimo listu najatraktivnijih lokacija i aktivnosti u Montrealu.

Mount Royal

Na brdu iznad grada je park Mon Roajal, jedna od najvećih zelenih površina u Montrealu. Park, čiji je veći deo pošumljen, projektovao je Frederik Lo Olmsted, a otvoren je 1876.

U parku su dva vidikovca, od koji je poznatiji Kondjaron, sa kog se pruža pogled na centar Montreala. U parku je i malo veštačko Dabrovo jezero, zatim kratke ski-staze, vrt sa statuama, Smitova kuća i muzej Žorž-Etjena Kartjea.

Na planini se nalaze dva velika groblja, Notr Dam de Než (osnovano 1854) i Mon Roajal (1852). Groblje Mon Roajal, sa površinom od 67 ha, smešteno je na severnoj padini planine Mon Roajal, u opština Utremon. Groblje Notr Dam de Než je mnogo veće, frankokanadsko i katoličko. Na njemu je sahranjeno preko 900.000 ljudi.

Danas se na vrhu brda ističe osvetljeni krst, visok 31,4 m, koji je 1924. godine postavilo Udruženje svetog Jovana Krstitelja. Krst je danas u vlasništvu grada. Krst je osvetljen svetlocrvenom, plavom ili ljubičastom bojom (ljubičasta svetlost se koristi samo kao znak žalosti u periodu od smrti jednog pape i do izbora drugog).

Crkva Svete Trojice

U istom kraju se nalazi i srpska pravoslavna Crkva Svete Trojice, oko koje se okuplja srpska zajednica u Montrealu. Osim bogosluženja, u okviru crkve je aktivan i crkveni hor, Kolo srpskih sestara, folklorna grupa, šahovski klub i biblioteka.

NotreDameMontreal3

Notre-Dame bazilika

Neogotička fasada bazilike Notr Dam sagrađena je 1829. i sa svojim kulama bliznakinjama (69m visine) predstavlja najstariju katoličku parohijsku crkvu Montreala (osnovana 1656). Neverovatna unutrašnjost delo je Victor Bourgeau (Viktor Boržu), blistava sa drvorezom i vitražima koji ilustruju istoriju grada.

La Ronde zabavni park

Najveći zabavni park Kvebeka, La Ronde, ima impresivnie vožnje, uključujući Le Monstre, najviši drveni roler koster na svetu; i Le Vampire spiralni roler koster sa snažnim skretanjima. Za mirnije iskustvo, tu je panorama točak i nežna mini železnica koja nudi pogled na reku i grad. Koncerti i predstave se održavaju tokom leta, a vatromet se ispaljuje vikendom uveče.

Zamak Dufresne

Braća Oscar (Oskar) i Marius Dufresn naručili su ovu prelepu vilu, po uzoru na Petit Trianon (Pti Trianon) u Versaju, 1916.god. Prvobitno je vila bila podeljena u dva dela (za svakog brata po jedan). Enterijer je zapanjujuć – popločani mermerni podovi, plafoni u stilu italijanske renesanse, zamućena stakla – a otvoren za javnost. Italijanski umetnik Guido Nincheri (Guido Ninkeri) bio je zadužen za dekoraciju enterijera i naslikao je mnoge murale, uključujući jednu od nežnih nimfi u Petit Salonu. Mariusova strana vile opremljena je više u muškom stilu, sa sobom za pušenje da izgleda kao turski dnevni boravak sa nargilama. Nameštaj, umetnost i drugi predmeti odražavaju ukus buržoazije tog perioda u Montrealu, a objekat je proglašen za nacionalni spomenik.

Cosmodome Nov 2010 16

Cosmodome

Doživite uzbudljivost svemirskih letova u ovom interaktivnom muzeju kosmosa i novih tehnologija. Eksponati se fokusiraju na solarni sistem, satelitske komunikacije, teledetekciju i putovanje kroz svemir, a tu su i makete raketa, spejs šatl Endeavour i planete. Multimedijalni šou, ”Reach for the Stars”, simulira putovanje u svemir sa specijalnim efektima na ekranu sa uglom gledanosti od 360 stepeni. Centar takođe radi svemirske kampove u trajanju od jednog do pet dana za decu uzrasta od devet i više godina. Kao neka vrsta mini NASA treninga.

Posetite Montreal zimi, kada je veoma hladno na površini i kada svo stanovništvo pređe ispod zemlje, u najveći “podzemni grad” na svetu, koji čini 35 hodnika, atrijuma i galerija sa buticima, restoranima i bioskopima.

Izvori: Wikipedija, LonelyPlanet

Reply
Share this

Leave a Reply

NAJNOVIJE