Sveti arhijerejski sabor SPC izabraće u maju naslednika smenjenog episkopa Georgija

Novi vladika kanadski biće izabran na prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC, koje će biti održano u maju.

Ovo je izjavio patrijarh srpski Irinej, potvrdivši time da će na čelo crkve u Kanadi uskoro doći novi episkop. Poglavar SPC tokom nedavne posete Kanadi predsedavao je Skupštinom eparhije, čime je pripremljen teren za izbor vladike. To je i naznaka smirivanja situacije u ovoj eparhiji, uzdrmane posle smene prethodnog episkopa Georgija. Crkvom u Kanadi trenutno kao administrator upravlja lično patrijarh Irinej.

– Zasedanje je u maju i prirodno je očekivati da na ovom saboru bude izabran episkop za Kanadu. Ja sam samo umoljen da administriram do sednice – rekao je patrijarh za srpske novine u Torontu.

Izbor novog vladike biće poslednji čin drame nastale smenom episkopa kanadskog Georgija, maja prošle godine. Ovaj arhijerej odbio je da mirno preda eparhiju i ključeve od svog sedišta. Prvobitni plan patrijarha bio je da smenjenog vladiku pozove u Patrijaršiju u Beograd, gde mu je ponuđeno da preuzme neku od funkcija u crkvenim telima, ali je Georgije to odbio i ostao u Kanadi.

Patrijarh Irinej i njegov arhijerejski namesnik protejerej-stavrofor Vasilije Tomić uspeli su da stave pod kontrolu finansije i eparhijsku arhivu. Posle komisijskog otvaranja episkopske kancelarije, utvrđeno je da nedostaje veliki deo dokumentacije koju je bivši vladika odneo sa sobom.

U crkvenim krugovima govori se da će na tron u Miltonu najverovatnije biti poslat neki od arhijereja čije su eparhije u SAD ili u Australiji i koji ima američko ili državljanstvo neke druge strane zemlje. To je važno, kako se objašnjava, zbog administrativnog delovanja budućeg episkopa, koji tako ne bi bio opterećen rešavanjem svog statusa u novoj državi života i rada. Nezvanično, najveće šanse daju se episkopu australijsko-novozelandskom Irineju (Dobrijeviću) i zapadnoameričkom Maksimu.

KUĆA OSTAJE CRKVI

Kuća nedaleko od manastira Milton u kojoj stanuje bivši kanadski vladika Georgije i imanje na kome se ona nalazi kupljena je mimo Ustava SPC – objasnio je patrijarh Irinej.

U Patrijaršiji izričito tvrde da će vladika Georgije morati da napusti kuću u kojoj se nalazi, jer je ona kupljena nelegitimno i neustavno, uprkos činjenici da je vlasništvo nad njenim delom upisano na njegovo ime.

Izvor: Novosti

Reply
Share this

Leave a Reply

ZANIMLJIVOSTI