Patrijarh Irinej treći put za manje od godinu dana boravio u Kanadi u pokušaju da uvede red u eparhiju koju razdiru podele između pristalica vladike Georgija i onih koji su prihvatili odluku o njegovoj smeni. – Raščinjeni vladika Artemije osnovao parohiju u Torontu

Dva eparhijska saveta koja međusobno osporavaju legitimnost jedan drugome, patrijarh Irinej kao administrator, umirovljeni vladika Georgije koji ponavlja da nije u raskolu, ali i da neće da ide iz Kanade, i „raskolnička grupacija Marka Radosavljevića“ (svetovno ime raščinjenog episkopa raško-prizrenskog Artemija). Takvo je trenutno stanje u Eparhiji kanadskoj. Izgleda teško razmrsivo, mada za sve postoje zvanične odluke najvišeg crkvenog tela Svetog arhijerejskog sabora, donete na istom zasedanju u maju prošle godine. A po njima, patrijarh Irinej upravlja Eparhijom kanadskom do izbora novog episkopa, vladika Georgije je razrešen upravljanja tom eparhijom i dužan da preda vlast administratoru, a njihov nekadašnji sabrat, vladika Artemije, izbačen je iz crkvene zajednice i vraćen u red svetovnjaka.

Imajući u vidu ovakvo stanje, ne čudi što je poglavar SPC već treći put u poseti kanadskoj eparhiji. Ovog vikenda on je predsedavao Skupštini Eparhije kanadske u manastiru Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Miltonu, kojoj su prisustvovali sveštenici, sveštenomonasi i mirjani – predstavnici i delegati svih parohija i crkvenoškolskih opština Eparhije kanadske.

Skupština je donela rezoluciju u kojoj se vernici pozivaju da izbegavaju saradnju ili polemiku „sa raskolničkom grupacijom Marka Radosavljevića”. Poruka je upućena i nekadašnjem vladici kanadskom Georgiju i njegovim sledbenicima. „Molimo se Gospodu da reči Svetog apostola Pavla ’sve mi je slobodno, ali nije mi sve na korist’, dadu snagu umirovljenom episkopu Georgiju i svim njegovim sledbenicima za postizanjem mira, ljubavi, smirenja i svih vrlina”, navodi se u rezoluciji.

Pre zasedanja godišnje skupštine, oglasio se i „Legitimni savet Eparhije kanadske” pozivajući pozvane učesnike da ne učestvuju u njenom radu jer je saziv, kako ističu, nezakonit. „Radi se o pokušaju da se prisustvom predstavnika većine parohija srpske crkve u Kanadi i zloupotrebom autoriteta patrijarha srpskog da legitimitet neviđenom bezakonju i rušenju crkvenih kanona koje već punu godinu dana sprovodi Vasilije Tomić”. Inače, protojereja-stavrofora Vasilija Tomića sam patrijarh imenovao je za svog arhijerejskog zamenika u Eparhiji kanadskoj. Iako i „legitimni savet” i vladika Georgije tvrde da Tomić poglavaru srpske crkve daje pogrešnu sliku o stanju u Eparhiji kanadskoj, patrijarh Irinej do sada nije promenio svoju odluku o tome da mu ovaj sveštenik bude „desna ruka” u Kanadi.

O mogućnosti raskola u ovoj udaljenoj eparhiji srpske crkve govori se otkako je vladika Georgije razrešen upravljanja eparhijom i umirovljen. Iako episkop Georgije ponavlja da ne želi da ide u raskol i odvaja se od srpske crkve, sudeći po vestima koje stižu iz Eparhije kanadske očigledno da posle njegovog penzionisanja u Kanadi postoji paralelna crkvena struktura. Od najviših predstavnika Eparhije kanadske, iz zvaničnih saopštenja, javnost je obaveštavana da postoje problemi u preuzimanju sedišta eparhije, da vladika Georgije nije predao dužnost administratoru, patrijarhu Irineju, da je poglavara srpske crkve prilikom prve posete sedištu eparhije sačekao zaključan manastir, da su eparhijski računi blokirani. S druge strane, oglašavao se i „Legitimni Savet eparhije kanadske”, onaj izabran u vreme dok je na tronu bio vladika Georgije, tvrdeći da oni imaju mandat da se brinu o poverenoj im imovini kanadske eparhije, koju, kako objašnjavaju, želele da zaštite i predaju novom episkopu. Vasilije Tomić svojevremeno je objasnio da je ovaj savet raspušten jer se nisu odazivali na pozive iz eparhije i da je formiran novi. U međuvremenu, dok u eparhiji deluju dva saveta, srpska crkva u Kanadi zatražila je pomoć svetovnih vlasti, onih sudskih, kako bi došla u posed svoje imovine, odnosno blokiranih sredstava na računu. U vezi sa tim, vladika Georgije u otvorenom obraćanju patrijarhu naveo je da je odluka banke bila da zamrzne sva sredstva, do zajedničkog dogovora ili sudske odluke.

Izvor: Politika

Reply
Share this

Leave a Reply

ZANIMLJIVOSTI