Patrijarh srpski Irinej Gavrilović i raščinjeni vladika Artemije Radosavljević nalaze se u odvojenim višednevnim posetama srpskoj zajednici u Sjedinjenim Američkim Državama.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je u trenutno u Los Anđelesu na zapadu, dok čelnik Eparhije raško-prizrenske u egzilu, boravi u Detroitu na istoku SAD. Obojica su se u četvrtak, pred poletanje aviona, u isto vreme zatekli na beogradskom aerodromu, ali su u Ameriku otputovali različitim aviokompanijama.

Patrijarh će, kako je saopštila Informativna služba SPC, u kanonskoj poseti SAD i Kanadi boraviti do 24. septembra. On će u Eparhiji zapadnoameričkoj, na čijem je tronu vladika Maksim Vasiljević, u nedelju 6. septembra predvoditi svečani molitveni čin kanonizacije arhimandrita Sevastijana Dabovića i episkopa Mardarija Uskokovića, za koje je Sabor SPC proletos doneo odluku da se uvedu u imenoslov srpskih svetitelja. Poglavaru SPC zatim će 11. septembra na teološkoj Akademiji Svetog Vladimira u Njujorku biti uručen počasni doktorat iz bogoslovskih nauka, posle čega će patrijarh Irinej održati predavanje o temi “Bogoslovlje kao nada za budućnost Crkve”.
Novac “zarobljen” u bankama

U svojstvu privremenog administratora Eparhijom kanadskom patrijarh će tokom predstojećeg boravka u Kanadi nastojati da raspetlja zamršenu finansijsku situaciju. Naime, Eparhijski savet, jedini čiji legitimitet priznaju kanadske finansijske i državne institucije, a koji je izabran u vreme bivšeg episkopa Georgija Đokića, zvanično je stavio veto na eparhijske bankovne račune do izbora novog stalnog srpskog episkopa za Kanadu. Tako da kanadske finansijske ustanove, prema slovu zakona, ne dozvoljavaju pristup tom novcu (oko 700.000 kanadskih dolara) ni sveštenicima ni novoj privremenoj eparhijskoj upravi koju je postavio privremeni patrijarhov zamenik prota Vasilije Tomić.

Bivši vladika Artemije će, u Detriotu, 12. i 13. septembra, na prigodnim duhovnim svečanostima osveštati prvu katakombnu bogomolju svojih pristalica na severnoameričkom kontinentu. Oni u Artemiju vide iskonskog pravoslavnog i svetosavskog duhovnika na Hristovom putu i nije im bitno što ga je, kako kažu, ekumenistička SPC raščinila i ekskomunicirala.
I Georgije sprema katakombu

U dvorištu kuće, u Miltonu, gde živi bivši kanadski episkop Georgije, kako “Vesti” nezvanično saznaju, uveliko se radi na adaptaciji garaže, kako bi ona ove jeseni bila pretvorena u njegovu katakombnu bogomolju.
– Žurimo da poslove završimo. Ako ubrzo uspemo možemo pozvati patrijarha da novu bogomolju osvešta, dok je u Kanadi – duhovito primećuju u Georgijevom okruženju.
Bivši kanadski episkop trenutno je u Semberiji (Republika Srpska), gde je uz blagoslov tamošnjeg episkopa Hrizostoma Jevića služio liturgije u manastiru Tavna i rodnom mestu Gornjem Crnjelovu. Georgije ne može da činodejstvuje u srpskim crkvama širom Kanade, jer mu je zabranio patrijarh. On u zemlji javorovog lista, kako se može čuti u srpskoj zajednici, ipak vrši bogosluženja u ruskim i grčkim crkvama gde ga pozivaju braća po Hristu.

Artemije će u novom manastiru, posvećenom Saboru srpskih svetitelja, postaviti za nastojatelja svog kaluđera Damjana i zamonašiti jednog iskušenika, rečeno je “Vestima” u Radosavljevićevom okruženju.

Izvor: Vesti Online

Reply
Share this

Leave a Reply

ZANIMLJIVOSTI