Porodica Ranđelović iz Kanade četiri meseca čekala da im iz Beograda pošalju dokument za sina. Da bi dobili zdravstveno osiguranje, morali su da podnesu putnu ispravu kojoj je istekao rok. Čekanje na pasoš ugrozilo status u Kanadi.

Porodica Ranđelović iz Beograda, koja već godinu i po živi u Kanadi, čekala je puna četiri meseca pasoš za sina Đorđa, zbog čega umalo nije ostala bez zdravstvenog osiguranja i dozvole stalnog boravka. Za sve to oni krive neodgovorne srpske službenike.

– Pasoš moga sina istekao je u avgustu. Pre njegovog isteka planirali smo put u Srbiju, između ostalog i zbog produženja pasoša. Međutim, zbog moje rizične trudnoće, doktori su mi predložili da ne napuštam Kanadu. Zato, suprug Časlav i sin kreću na put u Otavu, jer je to, nažalost, jedino mesto gde možemo da dobijemo isprave mi koji živimo u Alberti (u Edmontonu). Istočna Kanada ima Otavu i Toronto, a u zapadnom delu nema nijednog srpskog predstavništva – kaže Jelena Ćeranić Ranđelović.

Porodica 10. avgusta podnosi svu neophodnu dokumentaciju za pasoš, kao i Jeleninu saglasnost overenu kod notara. Pasoš im je bio važan jer im je isticala viza, a ubrzo i zdravstveno osiguranje, koje su mogli da produže jedino uz urednu putnu ispravu.

– Do 15. decembra trebalo je da apliciramo sa skeniranim validnim pasošem za osiguranje. Pošto su nam u ambasadi rekli da se pasoš čeka najduže dva meseca, bili smo ubeđeni da od avgusta do polovine decembra imamo dovoljno vremena. Na kraju smo aplicirali s nevažećim pasošem, nadajući se da validnost ne proveravaju odmah. Pošto se ovde sve radi “onlajn”, dobili smo broj za novo zdravstveno osiguranje, a sada čekamo da nam zatraže uredne isprave. Pravdaćemo se da smo im greškom poslali stari pasoš – kaže Jelena.

Ona dodaje i da su u međuvremenu aplicirali za stalni boravak, za šta su im takođe tražili da dostave važeću putnu ispravu i dali im rok od dva meseca. Taj rok je isticao 18. decembra. Srećom, pasoš su dobili dva dana ranije.

Jelena je od naših službenika u Kanadi dobila informacije da je dečji pasoš u Srbiji stajao od avgusta do 1. decembra, kada je konačno poslat DHL-om za Otavu. U našoj ambasadi su ga primili 3. decembra, a onda je do Ranđelovića putovao još skoro dve nedelje.

Dok je dokument bio na putu, u našoj ambasadi su joj govorili da je pasoš predat vozaču, ali da nemaju uvida da li je i poslat. Zato su Ranđelovići po broju pošte proveravali gde je pasoš, ali se ispostavilo da ga uopšte nema u sistemu. Iz toga su zaključili da im nije ni poslat. Na kraju su dobili potvrdu sa brojem pasoša početkom ove nedelje.

– U razgovoru su mi objasnili i neke pojedinosti. Recimo, da je srpski MUP tek 27. oktobra počeo da obrađuje naš predmet, kao i da su 9. novembra tražili dopunu, odnosno da se proveri validnost notara koji je potpisao saglasnost. Onda nam je tražena kopija suprugovog pasoša, i tek 16. novembra je konačno urađen pasoš za Đorđa – kaže Jelena.

NEODGOVORNOST

Jelena kaže da je njihov slučaj simbol loše organizacije domaćih institucija i totalne neodgovornosti:

– Oni uopšte ne razmišljaju o posledicama koje mogu da zadese naše građane koji borave u stranoj zemlji!

Izvor: Novosti

Reply
Share this

Leave a Reply

ZANIMLJIVOSTI