Bivši vladika raško-prizrenski Artemije predvodnik je sekte koja neće uspeti da izazove novi raskol u Americi, a što je jedan od ciljeva grupe okupljene oko njega, kažu za „Blic“ u Patrijaršiji.

Artemije, koga je SPC razrešila maja ove godine i označila kao raskolnika, posle pokušaja da u Srbiji privuče što više sledbenika, preselio se na drugi kontinet. U nedelju je Artemije, odnosno za SPC Marko Radosavljević, kako mu je svetovno ime, u novoosnovanom manastiru služio, kako se navodi, liturgiju.

Grupa okupljena oko Radosavljevića saopštila je da je bilo prisutno oko 150 Srba iz Amerike i Kanade, osveštana je kapela, ali i „zamonašen sabrat ove novoosnovane obitelji“.

Prema saznanjima „Blica“, bivši vladika i njegovi pratioci dosad su se finansirali od donacija građana koji ih podržavaju, ali i onim što su prosila dvojica njegovih sledbenika u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici. Kako je u Srbiji sve manje pristizao novac, oni su se odlučili za Ameriku, gde je brojna dijaspora.

– Bivši vladika, sada Marko Radosavljević, zaigrao je na kartu davno rešenog problema raskola u Americi i pokušava da iznova dovede do cepanja Srpske crkve u SAD. Takođe, on koristi i još uvek potpuno nerešenu situaciju u Kanadi posle smene vladike Georgija – kaže za „Blic“ jedan od episkopa SPC.

Kako saznajemo, bivši vladika, koji je raščinjen jer je uzimao novac namenjen ugroženima na Kosovu, povezao se u Americi sa tamošnjim Srbima koji su antiglobalistički orijentisani i protivnici međureligijskog dijaloga. Saznajemo i da su Artemija neki od njih, iako žive u Americi i ne vraćaju se u Srbiju, dočekali sa „čast nam je da celivamo ruku čoveka koji je rekao ‚ne‘ Bajdenu (potpredsednik SAD)“.

Izvor: Blic

Reply
Share this

4 comments
 1. Miloje

  Kakav rezimski pristrasan, udbasko diktatorski clanak. Bruka po narod kakvu bagru ima na vlasti ai kad papa svrati prvo u Jasenovac. Bajden je stoka najobicnija. Njega ni smrt deteta nije pokolebala.. Bajden je neprinatelj srpskog naroda.

 2. NS DUNAV

  Do sada se finansirao od gradjana Srbije,a kad je ponestalo novca ,odlucio se za Ameriku,stvarno,sta ces kad nemaju finansijere is Vatikana i pederske Evropske unije kao cuvene “pravdoljubive” vladike,na celu sa patrijarhom Irinejem “Ekumenskim”.Verovatno ce jedan od njih da uzme za slavu Sv,prepodobnog Alojzija Stepinca.

 3. Milena

  Jednom sektas, uvek sektas, tako je i sa Markom, cim nema para on ce naci ovce.

 4. Srbin iz dijaspore

  Koji CINIZAM, LAZ I dezinformacija “srpskih” vlastodrzaca I politickih I crkvenih. Gadi mi se “patrijarh” Miroslav, vladike Bulovic, Amfilohije, Lavrentije, Atanasije I desetine NJIH, ONI su ZLO SPC. Gadi mi se “srpska vlast” u Beogradu. Imam samo jednu rec za SVE EUropske podguzne muve I Vatikanske podrepase….FUJJJJJJ

Leave a Reply

ZANIMLJIVOSTI