1347 – Rimski narodni tribun Kola di Rienco proglasio je Rimsku Republiku proteravi vlastelu iz grada. Ve naredne godine Rienco je bio prisiljen da napusti Rim. Njegov lik inspirisao je Riharda Vagnera za operu “Rienco”.

1349 – Car Duan je proglasio zakonik kojim su utvrena opta naela ureenja srpske drave.

1498 – Portugalski moreplovac Vasko da Gama stigao je u luku Kalikat, na jugozapadu Indije, otkrivi novi morski put oko Rta dobre nade.

1506 – Umro je italijanski moreplovac Kristofer Kolumbo koji je na svojim putovanjima u Novi svet otkrio Ameriku.

1799 – Roen je francuski pisac Onore de Balzak. Kao protagonist realistikog romana, stvorio je opus od stotinak knjiga pod zajednikim naslovom “Ljudska komedija” u kojem je opisao likove iz najrazliitijih drutvenih slojeva.

1806 – Roen je engleski filozof i ekonomista Don Stjuart Mil, jedan od osnivaa politike ekonomije i zastupnik utilitarizma u etici. U logici je usavrio istraivanja uzronih odnosa meu pojavama (“Principi politike ekonomije”, “Sistem logike”, “Utilitarizam”).

1834 – Umro je francuski general i dravnik markiz Lafajet, dobrovoljac u amerikom ratu za nezavisnost od 1777. Po povratku u Francusku 1789. bio je komandant Nacionalne garde.

1867 – Britanska kraljica Viktorija poloila je u Londonu kamen temeljac za Rojal Albert hol.

1881 – Roen je poljski general i politiar Vladislav Sikorski, koji je u Drugom svetskom ratu organizovao poljske emigrante za borbu protiv Hitlera.

1882 – U Beu je potpisan ugovor o Trojnom savezu Nemake, Austro-Ugarske i Italije.

1902 – Amerike trupe napustile su Kubu nakon to je u toj zemlji uspostavljena republikanska vlast. Prvi predsednik republike bio je Tomas Estrada Palma.

1915 – Roen je izraelski general i politiar Moe Dajan. U arapsko-izraelskom ratu 1948-49. komandovao je trupama na sirijskom i jerusalimskom frontu, a u anglo-francusko-izraelskom napadu na Egipat 1956. predvodio je izraelske trupe u invaziji na Sinaj. U vreme estodnevnog izraelsko-arapskog rata 1967. bio je ministar odbrane.

1920 – Ubijen je meksiki predsednik Venustijano Karansa. Novi predsednik Meksika postao je Adolfo de la Uerta.

1922 – Najmanje 90 ljudi je poginulo kada je britanski brod”Egipat” potonuo posle sudara u gustoj magli s francuskim brodom “Sena”. Brod je nosio i zlato i srebro u vrednosti od milion funti.

1927 – Potpisivanjem mirovnog sporazuma u Dedi sa kraljem Ibn Saudom Velika Britanija je priznala nezavisnost Saudijske Arabije.

1941 – Italija je u Drugom svetskom ratu anektirala Boku Kotorsku sa delom dubrovakog kotara i nazvala je Pokrajina Boka Kotorska.

1956 – Amerikanci su izvrili prvu eksploziju hidrogenske bombe baene iz aviona iznad pacifikog ostrva Bikini.

1958 – Umro je uro Salaj, jedan od osnivaa Komunistike partije Jugoslavije i prvi predsednik Jedinstvenih sindikata Jugoslavije (1945).

1980 – U Kvebeku, na referendumu o nezavisnosti od Kanade, 60 odsto biraa glasalo je protiv otcepljenja.

1985 – Film “Otac na slubenom putu” jugoslovenskog reisera Emira Kusturice osvojio je “Zlatnu palmu” na 38. meunarodnom festivalu u Kanu.

1989 – Skuptina Srbije donela je odluku o raspisivanju zajma za privredni preporod Srbije. Zajam nikada nije vraen zajmodavcima, a srpska privreda je u narednoj deceniji doivela kolaps.

1995 – Zairska vlada je uspostavila karantin u regionu pogoenom smrtonosnim virusom ebola.

1997 – Turska vojska saoptila da je ubila 1.300 Kurda u jednonenedeljnoj ofanzivi unutar severnog Iraka.

1999 – Vazduhoplovnim napadima NATO u Beogradu je sruena bolnica, poginula su tri pacijenta i oteeno je nekoliko ambasadorskih rezidencija.

2000 – Na poslednjoj donatorskoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu, odranoj u seditu EU u Briselu prikupljeno je 850 miliona dolara. Za obnovu u toj bivoj jugoslovenskoj republici posle trogodinjeg rata (1992-95), ukupno je prikupljena 5,1 milijarda dolara.

2000 – Tajvan je inaugurisao predsednika en Shui-biana to je po prvi put u kineskoj istoriji da demokratski izabran opozicioni lider poloi zakletvu kao ef drave.

2002 – Istoni Timor proglasio je nezavisnost posle vie od etiri i po veka strane dominacije i 32 meseca vlasti administracije UN.

2003 – Bivi pilot Jugoslovenske narodne armije (JNA) Emir ii osuen je u Rimu na doivotni zatvor zbog ubistva petorice diplomata, od kojih su etvorica bili Italijani, jer je 1992. na podruju Hrvatske oborio avion Evropske zajednice. Kazna je preinaena na 15 godina zatvora, a odlukom italijanskih vlasti 2006. prebaen je u Srbiju na dalje izdravanje kazne, gde mu je dve godine kasnije odobren uslovni otpust.

2005 – Umro je francuski filozof Pol Riker humanista i autor oko 30 knjiga, meu kojima je i “Pravilo metafore”. Riker je bio najpoznatiji po svom radu na polju fenomenologije.

2010 – Iz Muzeja moderne umetnosti grada Pariza ukradeno je pet slika ukupne vrednosti oko 100 miliona evra: “Golub sa grakom” Pabla Pikasa, “Pastorala” Anrija Matisa, “Maslinovo drvo blizu Estaka” ora Braka, “ena s lepezom” Amedea Modiljanija i “Mrtva priroda sa svenjakom” Fernana Leea. Ovo je druga najvea kraa umetnikih dela, a neslavni rekord dre kradljivci koji su opustoili Muzej Izabele Stjuart Gardner u Bostonu.

2012 – Umro je Judin Poli pronalaza beinog daljinskog upravljaa za televizore.

2012 – Predsedniki kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikoli proglasio je pobedu na predsednkim izborima. Dotadanji predsednik Srbije Boris Tadi priznao je poraz i estitao Nikoliu na pobedi.

2015 – Pet najveih banaka u svetu Dej Pi Morgan (JPMorgan Chase), Sitigrup (Citigroup), Barklis (Barclays), RBS i UBS – priznale su krivicu po krivinim tubama u SAD za manipulisanje kursevima dolara i evra. Za prve etiri banke odreena je ukupna kazna od 5,7 milijardi dolara, dok je vajcarska banka “UBS” zbog saradnje sa istraiocima je dobila imunitet.

Reply
Share this

NAJNOVIJE