Misteriozni kanadski milijarder koji je ustupio britanskom princu Hariju i njegovoj ženi Megan Markl da odsednu u njegovoj vili vrednoj 14 miliona dolara je Frenk Đustra, biznismen koji je zbog svojih bliskih veza sa Klintonovima uzrokovao kontroverze u prošlosti. Đustra (62), rudarski magnat i koosnivač holivudskog studija “Lajonsgejt”, pozajmio je Hariju i Megan kuću u kojoj su finalizovali svoj plan o smanjenju kraljevskih dužnosti tokom nove godine. Par je do sada uporno odbijao da oda ime tajnog milionera koji im je dao vilu u Kanadi, piše “Dejli mejl”. Đustra je vlasnik Mil Flera, kuće na obali mora blizu Viktorije u Britanskoj Kolumbiji, a navodi se da je paru iznajmio kuću bez naknade. Đustra je blizak prijatelj Dejvida Fostera, muzičkog producenta koji je organizovao da vojvoda i vojvotkinja od Saseksa ostanu u impozantnoj vili. Foster je suprug brodvejske zvezde Ketrin Mekfi, Meganine prijateljice iz školskih dana.

Nije međutim sigurno da je Đustra zaista vlasnik kuće. Agent za nekretnine koji je bio umešanu prodaju kuće 2014. morao je da potpiše ugovor o poverljivosti podataka, ali je rekao da milijarder koji je kupio kuću nije ni Kanađanin ni Amerikanac, a Đustra je rođen u Ontariju, u porodici italijanskih migranata.

On je jedan od najvećih donatora Klintonovima i u odboru je njihove fondacije. Postao je predmet kontroverzi kad je 2005. otputovao za Kazahstan sa tadašnjim američkim predsednikom Bilom Klintonom, gde su posetili despotskog predsednika Nursultana Nazarbajeva.

Klinton je svojom pojavom omogućio da Đustra zaključi ugovor i pokrene posao sa svojom uranijumskom kompanijom “UrAzija” u Kazahstanu, koja se kasnije spojila sa “Uranijum van”. Đustra je sledeće godine donirao Klintonovoj fondaciji 31,3 miliona dolara i pomogao početak Inicijative održivog rasta Klinton-Đustra.

Elektronska prepiska iz 2016. je pokazala da su Đustra i njegov kolega milijarder Karlos Slim iz Meksika dali Klintonovoj fondaciji 20 miliona dolara za Razvojni fond Haiti 2006. Ali, u javnim podacima nema skoro ničeg što bi pokazalo šta je bilo sa tim novcem.

Nakon što je kontroverzni slučaj isplivao u javnost, Đustra je rekao da je to “ludost” i “cirkus”, međutim “Dejli mejl” je otkrio kako je on koristio veoma konroverzne metode, koje takođe primenjuju perači novca i utajivači poreza, da sakrije svoj identitet. Mil Fler je zvanično u vlasništvu “Tauner bej kantri kluba ltd”, koji drži 27 nekretnina kod gradića Nort Sanič. Kad se kuća oglasi na prodaju, kupac ne kupuje kuću direktno već akcije u kantri klubu, koje im daju efektivno vlasništvo nad nekretninom. Stoga se ime kupca ne pojavljuje u javnom dokumentu.

Multimilioner koji poseduje vilu odbio je da se dobrovoljno identifikuje, uoči novog zakona u kanadskoj provinciji prema kojem će vlasnici i imanja biti u obavezi da se javno imenuju.

Povezanost sa nekim ko odlazi veoma daleko kako bi sakrio svoj identitet otvariće bez sumnje nova pitanja, na putu Hari i Megan ka njihovoj željenoj finansijskoj nezavisnosti. Par je odbio da otkrije ime misterioznog vlasnika vile, a nisu želeli da kažu ni da li su platili za svoj boravak.

“Dejli mejl” je kontaktirao i Đustru i Fostera, a vlasnik Mil Flera nije bio poznat kraljevskom paru sve dok ih Foster nije upoznao. U vili na ostrvu Vankuver u subotu nije bilo ni traga od Megan, koja je odletela ponovo za Kanadu bez Harija, kako bi bila sa sinom Arčijem kojeg je ostavila sa dadiljom.

Par je čak preselio i svoje pse, što je znak da će provesti poduže vreme u Severnoj Americi. Odluka Harija i Megan da se povuku sa kraljevskih dužnosti produbila je jaz između princa i njegovog brata Vilijama. U međuvremenu je iskrslo i to da se Hari odlučio na drastičan korak jer se plašio da je njegova supruga, kojoj nije bilo lagodno u Britaniji, “na ivici” i da bi pretrpela slom u slučaju trajnog ostanka u ostrvskoj državi.

-Nema naznaka da će oni biti kažnjeni, niti da će ostati bez titular ili statusa kraljevskog visočanstva. Svi žele da nađu rešenje, i to što je pre moguće – istakao je izvor “Dejli mejla” uoči kriznog sastanka u Sandringemu.

Nakon što je postavila ultimatum od 72 sata za iznalaženje rešenja, kraljica Elizabeta II je pozvala princa Čarlsa, Vilijama i Harija na svoje imanje u Norfolk kako bi okončali ovu krizu koja je zapalila monarhiju. Kako je izgledao rasplet ove drame, pročitajte u našem blogu

Reply
Share this

Blic online

NAJNOVIJE