Rođaci sirijskog dečaka Ajlana Kurdija, čija je fotografija kako leži mrtav na turskoj obali obišla ceo svet, dobila je azil u Kanadi, prenela je kandaska televizija CBS.

Ova TV stanica je prenela da će Kurdijevi rođaci doći u Kanadu u okviru nove strategije Otave o prijemu izbeglica. Ajlanova tetka Tima Kurdi izjavila je za CBS da je u elektronskom pismu kandske Imigracione službe od 10. novembra potvrđeno da je njihov zahtev odobren.

Ajlanov rođaci Muhamed i Gusun i njihovo petoro dece uskoro će stići u Vankuver. Tima Kurdi je izjavila da je zauzeta pripremama za dolazak njih sedmoro u Vankuver, a Ajlanov otac Abdulah Kurdi je, međutim, odlučio da ne ide u Kanadu.

– Bio sam ljut na njihovu vladu, ali sada… ljutnja je prošla – rekao je Abdulah i dodao da je našao utehu u činjenici da je smrt njegovog sina pomogla da se izmeni globalna percepcija o izbeglicama.

– To je poruka koju je Bog poslao svetu – rekao je Abdulah Kurdi i dodao da je to što je on izgubio svoju porodicu otvorilo vrata mnogim drugim porodicama i da nije ljut na Kanađane.

Otava je odbila zahtev Time Kurdi da sponzoriše prvo dolazak Muhamedove, a potom i Abdulahove porodice u Kanadu. Verujući da nikada neće moći da odu u Kanadu, Abdulah je odlučio u septembru da pokušaju da odu u Evropu i u tom pokušaju tokom 40-minutne vožnje od obale Turske do grčkog ostrva Kos izgubio je suprugu Rehanu i dvoje dece – petogodišnjeg Galeba i Ajlana, koji je za nekoliko meseci trebalo da proslavi treći rođendan.

Izvor: Blic

Reply
Share this

Leave a Reply

NAJNOVIJE