Kanada će najkasnije do 22. februara okončati svoje učešće u koalicionoj misiji vazdušnih napada na položaje Islamske države u Iraku i Siriji, ali će pojačati druge vojne i humanitarne napore u tom području, navodi se u saopštenju kanadske vlade.

Obrazlažući odluku svoje vlade premijer Džastin Trudo ističe da “novom kanadskom politikom Kanada brani svoje interese zajedno sa saveznicima i konstruktivno radi sa lokalnim partnerima gradeći realna rešenja koja će trajati”.

“Mi ćemo sa našim saveznicima delovati tako da pobedimo Islamsku državu. U isto vreme pomagaćemo milione ranjivih ljudi, uspostavljanje poboljšane vladavine, ekonomski rast i dugoročnu stabilnost”, kaže Trudo.

Iako će povući svojih šest aviona iz bombarderskih misija, Kanada će utrostručiti broj vojnog osoblja koje će obučavati lokalne kopnene snage koje se bore protiv islamista u severnom Iraku.

Broj pripadnika kanadskih oružanih snaga u sastavu koalicione misije biće takođe gotovo utrostručen sa 230 na 600.

Kanadska vlada će u naredne tri godine odvojiti 1,6 milijardi dolara za finansiranje pomenutih i drugih vojnih i civilnih projekata u cilju bezbednosti i stabilizacije, kao i za humanitarnu i razvojnu pomoć.

Polovina sume biće namenjena samo za humanitarne svrhe.

Novim pristupom u borbi protiv Islamske države vlada premijera Trudoa ustvari ispunjava obećanje o povlačenju bombardera “CF-18” koje su on i liberali dali još u predizbornoj kampanji prošle jeseni kada su većinskom pobedom preuzeli vlast od skoro 10 godina vladajućih konzervativaca.

Zbog toga ne čudi brza reakcija privremene liderke Konzervativne partije Rone Ambroz koja je rekla da je “premijer, povlačeći avione “CF-18″ iz borbenih misija protiv najveće terorističke pretnje u svetu, načinio sramni korak unazad u neskladu sa našom ponosnom tradicijom”.

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je i da će nova politika njegove vlade biti predmet debate i glasanja u parlamentu u drugoj polovini februara kada se poslanici vrate sa zimskog odmora.

Izvor: Slobodna Evropa

Reply
Share this

Leave a Reply

NAJNOVIJE