Ubistvo Dušana Sedlara (71), urednika lista “Beli orao” i predsednika Srpske narodne odbrane, u Zapadnoj Nemačkoj izazvalo je zgražavanje u toj zemlji.

Sedlar je ubijen u takozvanoj “sačekuši”, koja se tada nije tako zvala, 16. aprila 1980, samo 18 dana pre smrti Josipa Broza Tita. Likvidiran je kada je bio jedan od kandidat za predsednika vlade u senci, koja bi bila opozit komunističkom režimu i koju su hteli da formiraju politički emigrantski krugovi. Osim toga jedan od motiva je bio i što je Sedlar u Nemačkoj radio kao glavni inspektor za azilante u jugoistočnoj Evropi, pa su kroz njegove ruke prolazili svi zahtevi za azile iz Jugoslavije. Nemački mediji u opširnim izveštajima o ovom zločinu ocenjivali su da je Sedlar ubijen kao politički protivnik komunističkog režima u Jugoslaviji. Nemačka policija je pokrenula istragu, ali zvanično tada niko nije osumnjičen. Odmah je bilo jasno da je Sedlarovo ubistvo pripremano i da je duže vreme praćen.

Ubijen je tog dana u 9.30 sati, u Diseldorfu u blizini stana, kada je otišao do kioska gde je redovno u isto vreme uplaćivao loto. Postojali su svedoci ubistva.

Tako se zna da su dvojica napadača čekala Sedlara u žbunju u blizini kioska. Nakon što je uplatio loto i krenuo u stan, oni su izašli iz žbunja i pucali iz pištolja sa prigušivačima.

Sedlar je pogođen sa tri hica, od kojih ga je već prvi pogodio u srce. Dvojica napadača su odmah pobegla do automobila gde ih je, kako se sumnja, čekao treći saučesnik.

Zanimljivo je da je otkriveno da napadači nisu poznavali Sedlara, jer su neposredno pre nego što je on došao do kioska iskočili s uperenim pištoljima ispred drugog čoveka približno istih godina. Uvideli su da to nije njihova meta, pa su se vratili u žbunje. Samo nekoliko trenutaka kasnije ubili su Sedlara. Nemačka policija je odmah dala opis ubica, koji nisu bili maskirani.

Pročitajte još:

“Jedan terorista visok je oko 180 do 185 centimetara, ima oko 35 godina, crne kose srednje dužine, pokrivenog čela. Oblik lica normalan, nije gojazan, nije mršav. Drugi terorista visok oko 175 centimetara, ima oko 40 do 45 godina, tamne kose, začešljan pozadi možda zbog ćelavosti. Normalan oblik lica. Nosio je naočare i ima vitak stas.”

Sedlar nije ubijen u zatvorenom prostoru bez svedoka, što je bila češća praksa DB. On je živeo sa suprugom i decom u obližnjem stanu i retko je bio sam. Takođe, ni u redakciji “Belog orla” ili drugde nije bio sam, pa su organizatori ubistva izabrali najpogodniju lokaciju za zločin.

Nemačka policija, iako nikad nije zvanično nekog osumnjičila, bila je na izvesnom tragu, o čemu su izveštavali tamošnji mediji. Prema tim izvorima, naredba za ubistvo i logistička pomoć došla je iz DB Jugoslavije. Kao neposredni izvršioci, pod sumnjom su bili kriminalci iz Jugoslavije i pripadnici jedne terorističke organizacije u Nemačkoj.

Pročitajte još:

U tom kontekstu pominjani su Jovo Osmajlić i Branislav Šaranović, čije ime se pojavljivalo sedamdesetih i osamdesetih godina u vezi kriminala.

Ono što se zna je da su tri dana pre ubistva Sedlara, Šaranović i Osmajlić sa šefom italijanskih mafijaša Arcangelom Magliom pobegli na spektakularan način iz nemačkog zatvora u Vupertalu. Prvi put se desilo u Nemačkoj da su zatvorenici pobegli tako što je korišćen eksploziv. Eksplozija je bila toliko razorna da su čelična vrata visine 2,15 metara i širine 1,07 metara i debljine sedam milimetara letela dvadesetak metara, a pobegli su kroz rupu u zidu. Trojicu begunaca je čekao automobil, a za njima su pošla još dva zatvorenika koja su ubrzo uhapšena. Šaranoviću koji je služio kaznu zbog iznude, i Osmajliću, koji je čekao suđenje zbog napada, gubi se svaki trag.

Kao navodni saučesnik u ubistvu Sedlara spominjan je Norbert Kreher, terorista iz Nemačke. Zanimljivo je da je njegova supruga Gabriela Kreher Tideman koja je bila u zatvoru u Jugoslaviji ubrzo puštena. Istraga je pokazala da ubijeni Sedlar nije imao drugih neprijatelja osim režima u SFRJ, kao i da dobija pretnje zbog političkog angažovanja.

Reply
Share this