Branilac jednog okrivljenih u slučaju paljenja ambasade SAD u Beogradu 2008. godine advokat Želimir Čabrilo smatra da je sud danas izrekao “malu i skromnu presudu” za, kako je rekao čist polički događaj, koji je država trebalo da rešava političkim putem.

On je u izjavi novinarima nakon izricanja prvostepene presude, rekao da je bila politička odluka da se organizuje miting “Kosovo je Srbija”, zatim da organizuje prevoz ljudima iz raznih mesta Srbije do Beograda, kao i da se ukloni obezbeđenje kod ambasada u ulici Kneza Miloša uključujući i ambasadu SAD.

Politička je odluka, kako je dodao, da se četiri godine od događaja 2008. godine nije postupalo u cilju rasvetljavanja svih okolnosti sve do 2012. godine.

– Smatram kao građanin i kao pravnik da bi mnogo bilo bolje i korisnije za Republiku Srbiju da je ovaj politički događaj rešavala političkim sredstvima. Ovako se došlo do jedne male, skromne presude, kojom je četvoro lica uslovno osuđeno da su bacali kamenje na zgradu ambasade. Oni nisu osuđeni za paljenje, a svi znamo da je tamo bilo više stotina i hiljada ljudi koji su učestvovali u toj galami, bacanju kamenja… – rekao je advoakt čiji je branjenik oslobođen optužbi.

Pročitajte još

Prema rečima Čabrila, bilo bi bolje da se politički rešio jedan ovakakv događaj koji Srbija ne pamti u svojoj istoriji, čak ni u najtežim vremenima u vreme Prvog i Drugog svetskog rata.

– Trebalo je da se reši i krivično, ali je pitanje ko odgovara za to – da li onaj koji je naredio da se ukloni obezbeđenje ispred ambasade, ili grupa momaka iz unutrašnjosti koja slučajno dođe tu, dere se i baca kamenje kao i stotine drugih ljudi. Šta se dobija ovom presudom – hoće li položaj Srbije biti bolji u političkim odnosima sa drugim državama – rekao je advokat.

Viši sud u Beogradu osudio je danas na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci četvoricu optuženih za paljenje američke ambasade 2008. godine u Beogradu posle mitinga “Kosovo je Srbija”, dok je trojicu oslobodio od optužbi.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI