Branimir Nikolić (16) koji se u četvrtak udavio u Jegričkoj nadomak Zmajeva sahranjen je juče u tom mestu u prisustvu brojnih prijatelja, meštana i rodbine. Neutešni roditelji Brane i Jaroslava koji su sahranili sina prvenca, najstarijeg od sedmoro dece u porodici Nikolić, ne mogu da dođu sebi zbog tragedije koja ih je snašla.

– Mali Brana nam je bio oslonac. Kao najstariji brinuo se o svojoj braći i sestrama i uvek mi je pomogao u svim poslovima. I oko kuće i kada je trebalo ići u nadnicu. Ne znam šta ćemo bez njega. Ne znam ni kako suprugu i decu da utešim. Dvoje starijih znaju šta se desilo, a ovi mlađi ne znaju i ne znamo ni kako da im kažemo. Jako nam je teško – priča Brane.

Dodaje da mu je supruga još pod sedativima koje su joj nakon tragedije prepisali lekari te da ne zna kako će se u budućnosti nositi sa tim da više nema njihovog prvenca.

– Nadam se da će naša deca, od kojih najmlađe ima samo devet meseci, uticati na to da mi se žena što pre oporavi – priča neutešni otac.

Njihov komšija Vladimir Marcijuš iz Ulice Petra Drapšina kaže da porodica Nikolić živi izuzetno skromno u jako teškim uslovima u kući bez struje i vode.

– Branu i njegovu porodicu znam godinama. On je bio sjajan momčić. Ma, sve su to divna deca. Zbog teškog materijalnog stanja Brana je morao da pomaže ocu i radi razne sezonske poslove. Bio je mala vrednica i kad god je imao vremena posle škole stalno je nešto vukao, radio, skupljao kukuruze, šapurike, nadničio… Sve kako bi pomogao porodici koja koliko znam živi od par hiljada dinara socijalne pomoći i nešto dečijeg dodatka pride. Velika je to tragedija – priča Vladimir uz napomenu da bi Mesna zajednica morala na neki način da pomogne porodicu Nikolić, a da su meštani spremni da im izađu u susret koliko god je to u njihovoj moći.

Branimir je na jesen trebalo da krene u treći razred Srednje stručne škole “4. jul” u Vrbasu i prema priči njegovih drugara jedva je čekao da završi za automehaničara kako bi se zaposlio i pomogao porodici.

Direktorica te obrazovne institucije Anica Gračanin kaže da je Branimir bio dobar đak i drugar koga su svi voleli.

– Ceo kolektiv je zabezeknut tragedijom koja se dogodila. Jako nas je to pogodilo jer je Branimir bio divno dete. Strahota. Mi kao kolektiv probaćemo barem malo novčano da pomognemo njegovoj porodici. Već postoji inicijativa da nastavno osoblje skupi određena sredstva za prvu pomoć Nikolićima, kao što smo to do sada uvek radili kada neka tragedija zadesi nekog učenika ili člana kolektiva – objašnjava nam Gračanin.

UTOPIO SE TINEJDŽER KOD VRBASA “Kako da kažem njegovim sestrama i braći da ga više nema”

Podsetimo, Branimir se utopio u četvrtak oko 16 časova na staroj brani u Jegričkoj na izlazu iz Zmajeva ka Sirigu. On je prema rečima nekoliko drugara sa kojima je otišao na kupanje po velikoj vrućini bez kvašenja uskočio u vodu i više nije isplivao.

Drugari su odmah alarmirali policiju, a ronilačke jedinice žandarmerije pronašli su Branimirovo beživotno telo nakon dva sata potrage nedaleko od mesta nesreće.

Kako saznajemo u Institutu za sudsku medicinu u Novom Sadu gde je Branimirovo telo odneto nakon tragedije, obdukcija je pokazala da se nesrećni mladić utopio usled temperaturnog šoka nakon skoka u hladnu vodu zbog čega je verovatno izgubio svest.

– U svakom slučaju, radi se o zadesnoj smrti bez ikakvog nasilja i bez ikakvih elemenata krivičnog dela – tvrdi izvor “Blica” iz Instituta za sudsku medicinu.

Juče se oglasio i komandant Ronilačke jedinice Žandarmerije Aleksandar Kikoš koji je izneo podatak da je od početka jula ta jedinica čak 20 puta intervenisala u izvlačenju utopljenika.

– Nažalost, i pored brojnih apela i vežbi akcija spasavanja koje smo održali na teritoriji Srbije u cilju pokazivanja važnosti poštovanja reka, dešavaju se tragedije. Važno je da građani budu svesni opasnosti na neuređenim kupalištima, ali i da vode više računa pre ulaska u vodu. Još jednom apelujemo da se ne koriste neuređena kupališta, ne konzumira alkohol pre ulaska u vodu i ne ulazi nepripremljeno u vodu, jer sve to može dovesti do tragičnog ishoda – poručio je komandant Ronilačke jedinice.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI