U Donbasu trenutno ratuje oko 300 Srba, a Ukrajinska bezbednosna služba danas je objavila lične podatke i informacije o šetorici muškaraca iz različitih delova Srbije koji ratuju protiv Ukrajine. Uprkos tome što je još početkom 2014. godine Srbija izmenama Krvičnog zakonika kriminalizovala ratovanje naših državljana u inostranstvu (kazne od šest meseci do 10 godina), na ukrajinskom frontu, u oba zaraćena tabora, učestvuje više dobrovoljaca iz Srbije koji neretko zauzimaju i istaknute pozicije.

SBU je danas objavila informacije o šestorici Srba, a kako je saopšteno to je samo početak.

To su A.M. (25), rodom iz Valjeva, D.M. (49) iz Šapca, D.L. (38) iz Tuzle (BiH), Z.P. (26) iz Valjeva, N.S. (44) iz Doboja (BiH) i D.S. (37) iz Banovića (BiH).

Da ratuju u inostranstvu državljani Srbije odlučuju su se iz ideoloških ili finansijskih razloga. Ovo su najpoznatiji Srbi koji su se borili na ratištima u inostranstvu.

Radomir Počuča: Novinar, portparol, proruski ratnik

Verovatno “najpopularniji” među njima je Radomir Počuča. Ovaj bivši novinar TV “Pink” i portparol Protivterorističke Jedinice (PTJ) na ratište u Ukrajini otišao je na početku sukoba, još u proleće 2014. godine. Svoje ratne pohode često je objavljivao i na Fejsbuku, ali je to uglavnom prolazilo “ispod radara” srpskih tužilaštava.

Ukrajinski špijuni objavili imena i slike SRPSKIH PLAĆENIKA u Putinovoj paravojsci

Ipak, za njim je u novembru te godine raspisana poternica, ali ne zbog učestvovanja u ratu već zbog toga što se nije pojavljivao na suđenju za ugrožavanje sigurnosti “Žena u crnom”.

Pročitajte još:

U martu 2015., na Fejsbuku su osvanule fotografije vezanog Počuče, a kako su objasnili njegovi srpski saborci u Ukrajini, bivšeg portparola PTJ navodno su uhapsili pripadnici novih, proruskih snaga, bezbedonosne agencije DNR, a hapšenje je, zapravo, bilo proizvod sukoba unutar proruskog korpusa.

Počuča se, na kraju, na volšeban način vratio u Srbiju, ilegalno prešao granicu, i potom se predao srpskim vlastima.

Ubrzo je priznao da je ratovao u Ukrajini, zbog čega je osuđen na godinu i šest meseci uslovnog zatvora.

Dejan Berić: Snajperista koji je pobegao od dugova

Počuču je, zapravo, uhapsio Dejan Berić, jedan od navodno najpriznatijih srpskih ratnika na ukrajinskom frontu, iz redova Novorusije.

Dejan Berić (40) je iz Putinaca, a srednju školu je završio u Zemunu, gde je bio i golman lokalnog fudbalskog kluba. Do 2013. godine imao firmu za proizvodnju PVC stolarije. Zbog dugova otpustio je radnike i otisnuo se u Soči i Adler. Iduće godine, kao dobrovoljac otišao je na ratište u Donjeck, gde se iskazao kao snajperista.

Ratno iskustvo je stekao tokom sukoba na prostoru bivše SFRJ jer je bio vojni izviđač.

Ruski mediji nedavno su objavili i da je Berić za „iskazanu hrabrost u borbama protiv ukrajinske vojske“ odlikovan najvećim priznanjima Novorusije.

Oni su srpski PSI RATA

Internet zajednica koja podržava rusku stranu u ratu o Berićevoj vojnoj umešnosti priča različite priče, ali zvaničnih potvrda o njegovoj umešanosti u rat (pa ni potencijalne srpske poternice) do danas nije bilo u javnosti.

Neonacisti: U Srbiji huškaju na Rome, u Ukrajini ratuju za Novorusiju

Krajem 2014. godine, “Blic” je pisao i o najmanje sedmorici neonacista iz Srbije koji, prema nezvaničnim informacijama, ratuju u Ukrajini. Među njima su dvojica iz „Srbske akcije“, grupe odgovorne za deljenje letaka protiv Roma.

– Uz dvojicu iz „Akcije“, još najmanje petorica sledbenika nacionalsocijalizma iz Srbije ratuju u Ukrajini na strani proruskih snaga – rekao je tada izvor „Blica“.

Osnivač najaktivnije neonacističke organizacije „Srbske akcije“ M. D., pravnik u advokatskoj kancelariji, krajem 2014. saslušan je povodom deljenja sramnih letaka protiv Roma, ali tada nije ispitivan za odlazak dobrovoljaca u Ukrajinu, jer nije bilo podataka da je to išlo preko njihove organizacije.

Sudbina i broj srpskih neonacista na ukrajinskom ratištu nije poznata.

Saša Jojić: Ratovao u Donjecku, poginuo u Palmiri

Novosađanin Dimitrije – Saša Jojić (Karan) (25), jedan je od retkih srpskih dobrovoljaca koji su ratovali i na ukrajinskom i na sirijskom ratištu – oba puta na strani ruske vojske. Jojić je poginuo na ratištu u Siriji, boreći se protiv džihadista. Vest o smrti Novosađanina, pronela je navijačka grupa “Firma” (simpatizeri FK “Vojvodina”), čiji je on bio član pre odlaska na ratište.

Prema nezvaničnim informacijama, Jojić se prvo borio na strani proruskih separatista kod Donjecka u Ukrajini. On je put ratišta krenuo s još jednim momkom iz Novog Sada 2014. godine, a borio se u Donjeckoj narodnoj republici, gde je bio deo Srpskog husarskog puka, koji je brojao 15 Srba i 30 Rusa.

Nakon završenog ratovanja u Ukrajini, Saša Jojić se direktno otisnuo u Siriju, gde je učestvovao u borbama protiv islamista kod Palmire. Borcima Slovenskog korpusa organizatori odlaska plaćaju 5.000 dolara mesečno, a u slučaju pogibije, porodici se isplaćuje skoro 50.000 dolara.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI