Ukinuta presuda okrivljenima da su oštetili državnu lutriju pošto je Vrhovni kasacioni sud prihvatio zahtev za zaštitu zakonitosti

PRED Specijalnim sudom u Beogradu narednog meseca ponovo će se naći 18 optuženih za navodne prevare u SMS nagradnim igrama, pošto je Vrhovni kasacioni sud prihvatio zahtev za zaštitu zakonitosti koji su branioci okrivljenih podneli na pravosnažnu presudu. U aprilu prošle godine oni su osuđeni na ukupno 22 godine zatvora i novčanu kaznu od 1.180.000 dinara, što je kasnije potvrdio i Apelacioni sud.

Prema onome što je Tužilaštvo navelo u optužnici, na čelu grupe nalazio se Predrag Bećirić, koji je osmislio čitavu akciju i kome je izrečena kazna od četiri i po godine zatvora, kao i novčana kazna od 150.000 dinara. Ognjen Petar Todorović i Marijana Mijanović osuđeni su na dve, odnosno tri godine zatvora i novčanu kaznu od po 100.000 dinara, dok je Milošu Banduki izrečena kazna od 20 meseci zatvora i novčana od 90.000 dinara. Dva meseca manje i novčanu kaznu od 80.000 dinara “zaradio” je Darko Dragosavljević. Na kazne kućnog zatvora bez elektronskog nadzora u rasponu od sedam meseci do godinu dana osuđeno je njih trinaestoro. Njima su takođe izrečene novčane kazne od 40.000 do 80.000 dinara.

Organizator SMS nagradnih igara bila je Državna lutrija Srbije, a reč je o “RTS licitaciji”, “Grand autu” i “Grand licitaciji”. Tužilaštvo tvrdi da je umrežavanjem 20 računara i 200 mobilnih telefona, uz specijalni softverski program, Bećirić izračunavao najmanju jedinstvenu ponudu na osnovu ponuda poslatih tokom igre, čime je lažno prikazivano da se radi o više učesnika. Kako je naglašeno, na ovaj način su podigli 188 nagrada, najviše automobila. Dobijali su i stanove i gotov novac.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI