Nekadašnji svedok saradnik Ljubiša Buha Čume ponovo je danas na ponovljenom sudjenju pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu predložio sudu da naloži veštačenje njegove bivše supruge Ivane Tulović, koja ga je i prijavila policiji za više krivičnih dela, na okolnost da li je sklona laganju, manipulacija i konfabulacijama.

Tom predlogu se međutim tužilaštvo usprotivilo jer u sudskoj praksi nije uobičajeno veštačenje oštećenih u tom pogledu.

Tužilaštvo je takođe postavilo pitanje koje struke bi bili veštaci koji bi to opredelili, i podsetilo da se svedoci prilikom davanja iskaza zaklinju pred sudom da će govoriti istinu i upozoravaju da je davanje lažnog iskaza krivicno delo.

Odluku o tome sud će doneti u nastavku postupka.

Nakon uvodnih izlaganja na ponovljenom sudjenju Buhi zbog pet krivičnih dela medju kojima je i prikrivanje kradenog “ferarija”, on je izneo svoju odbranu i naveo da će mu uskoro stići ugovor sa sirijskim državljinom zvanom “Muki” o kupovini “ferarija”.

Sudjenje je održano u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, gde Buha boravi od novembra 2015. godine.

Sledeći pretres je zakazan za 3. maj.

Ukinuta presuda na dve godine zatvora

Prvom presudom koju je nedavno ukinuo Viši sud u Beogradu i naložio ponavljanje sudjenja, Buha je bio osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog tri krivična dela, a ne za pet, za koliko je optužen.

Buhi se ponavlja suđenje zbog optužbi da je ugrozio sigurnost pripadnika obezbedjenja njegove supruge – Milana Ljubenovića, zatim zbog prikrivanja krivičnog dela, zbog sprečavanja dokazivanja, zbog podstrekavanja vlasnika auto-servisa “Vest” iz Surčina Stevana Petoševića na prikrivanje kupovine kradenog Ferarija prekucavanjem broja šasije motora kao i da je iz zatvora u Padinskoj skeli pretnjama ugrozio sigurnost bivše supruge.

Ovaj slučaj se odnosi na pretnje koje je tada još zakonitoj supruzi Buha uputio telefonom iz zatvora u Padinskoj skeli gde je služio kaznu od godinu dana za raniji napad na Milana Ljubenovića.

Buha se nalazi u pritvoru od novembra 2015. godine.

Ovaj svedok saradnik u procesima protiv “Zemunskog klana” i za ubistvo premijera Zorana Djindjića, početkom februara osudjen je u Prvom osnovnom sudu na još 16 meseci zatvora zbog vredjanja tužioca Trećeg osnovnog tužilaštva u sudnici Palate pravde tokom sudjenja u slučaju “ferari”.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI