Republika Srpska obeležava 30 godina od svog postojanja. Danas su položeni venci na spomen-obeležja, dok je u 18 časova počela svečana akademija u Banjaluci.

Svečani defile biće upriličen u nedelju.

Podsetimo, predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je da je danas veliki jubilej za Republiku Srpsku (RS), 30 godina života i razvoja.

“Ovo je naših prvih 30 godina”, rekla je Cvijanović i istakla da je zajedništvom institucija i građana očuvan mir i da je RS napredovala.

“Bilo je mnogo teških perioda, godina, ali je RS pokazala svoj kapacitet i sposobnost da ide u susret problemima i da rešava probleme koji se iznenada dese”, rekla je Cvijanović.

Ocenila je da je RS sazrela kao drustvo, da želi da radi sve u okviru instucija i da izađe u susret potrebama građana, ali i da očuva sve što je važno iz prošlosti, dodajući da je jedna od važnih stvari današnji datum, 9. januar, kada je RS stvorena.

Naglasila je da su građani uvek bili opredeljeni da čuvaju RS.

“Ponosni smo na ono sto se dešavalo u prethodnom periodu koji nije bio nimalo lak”, rekla je Cvijanović i dodala da je RS sada mnogo svesnija sebe i vaznosti svog postojanja.

Ona je danas u Banjaluci uručila ordenje zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su ličnim angažovanju doprineli jačanju i afirmaciji RS.

Među nagrađenim su predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je dobio orden RS na lenti za izuzetan doprinos jačanju saradnje Srbije i RS.

Iz isto razloga odlikovani su i direktor Bezbednosno-informativne agencije Srbije Bratislav Gašić i v.d. direktora Pošta Srbije Zoran Đorđević koji su dobili Orden Njegoša 1. reda.

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić odlikovan je ordenom Njegoša III reda.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je orden najveća čast koju je ikada doživeo.

“Stvaranje RS je istorijsko dostignuće srpskog naroda i još nismo svesni istorijskog značaja koji taj događaj ima za srpski narod u celini. RS je nastala kao izraz volje srpskog naroda da opstane i zato niko nema pravo da ugrožava ono zašta su mnogi dali najvrednije što imaju – svoje živote”, rekao je Dačić u obraćanju.

On je istakao da se od prvog dana postojanja RS suočavala sa brojnim iskušenjima.

“Dejtonski sporazum nije pisala ni RS ni Srbija, već velike sile, i mi samo tražimo da se ono što je potpisano poštuje”, poručio je Dačić.

Predsednik Skupštine Srbije je naglasio da je neprihvatljiva svaka promena Dejtonskog sporazuma na štetu RS.

Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i očuvanja RS, istajao je Dačić.

Predsednica RS Željka Cvijanović odlikovala je i brojne organizacije i pojedince iz RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Reply
Share this

B92 Info