U makedonskom Sobranju za malo je izbegnut fizički sukob predsednika makedonskog parlamenta Taljata Džaferija i bivšeg premijera Nikole Gruevskog u trenutku kada je bio najavljen početak rasprave o Zakonu o upotrebi jezika.

Skoplje, Makedonija

Kako su preneli makedonski mediji, Gruevski je prišao Džaferijevom stolu izvadio njegovu karticu iz sistema za glasanje i polio čašu vode po stolu.

Nakon toga Džaferi je proglasio pauzu u trajanju od 15 minuta, a dalji sukob sprečilo je obezbeđenje Sobranja koje je stalo između Gruevskog i Džaferija.

Povod za sukob nastao je, kako se navodi, najverovatnije zbog zakona o jezicima koji garantuje jednak tretman makedonskog i albanskog jezika, čemu se stranka Gruevskog protivi.

Zakon o upotrebi jezika usvojen je u Sobranju u veoma napetoj atmosferi i bez amandmanske rasprave, sa 64 glasa, a izglasavanju su se pridružili i pripadnici dela manjinskih zajednica u Makedoniji.

Novi Zakon albanski jezik uvodi kao drugi zvanični jezik u toj državi.

Predsedavajući parlamenta Talat Džaferi, iz redova albanske DUI, odbacio je raspravu o gotovo 36.000 amandmana koje je na taj zakon, podnela najuticajnija opoziciona partija VMRO-DPMNE, čiji je bivši lider Gruevski.

VMRO-DPMNE je više hiljada amandmana na zakon podnela nakon što je on usvojen u parlamentu u januaru. Predsednik Đorđe Ivanov odbio je, međutim, da potpiše Zakon i vratio ga u Sobranje.

Reply
Share this

Ex Yu