Jedna osoba navodno je preminula od infekcije uzrokovane hantavirusom u Kini, što je pokrenulo neutemeljenu histeriju od “koronavirus 2.0” pandemije na društvenim mrežama.

“Global tajms”, kineske novine koje su u vlasništvu države, tvitovale su na engleskom o slučaju u ponedeljak, ali priča nije objavljena na njihovom vebsajtu na kojem su vesti na engleskom jeziku.

Osoba iz provincije Junan preminula je kada se vraćala na posao u provinciju Šandong u autobusu u ponedeljak. Bila je pozitivna na hantavirus. Još 32 osobe su testirane – tvitovali su, zajedno s fotografijom nekoga koga testiraju na COVID-19.

Hantavirus je ekstremno retka vrsta virusa koja inficira ljude kroz pljuvačku, urin ili fekalije glodara. Uzrokuje tešku bolest koja napada srce i ubija od 36 do 40 posto svih zaraženih, ali se ne širi s čoveka na čoveka – ključna osobina zbog koje neki virus pokrene pandemiju.

Simptomi zaraze hantavirusom uključuju groznicu, bol u mišićima, glavobolju, kašalj, mučninu i povraćanje. Neki pacijenti razviju tešku kliničku sliku, a potrebno je i do šest sedmica da virus napusti organizam.

Bolest se pojavljuje u Severnoj Americi od 1993, ali u Kanadi otprilike tri puta godišnje, a u SAD-u bude i do 35 slučajeva tokom godine. Drugi sojevi virusa pojavljuju se u Evropi i Aziji od 50-ih godina prošlog veka, prenosi “Radio Sarajevo”.

– Ovo je histerija, pa videli smo hantavirus u Kanadi i SAD-u već godinama – kazala je dr Stefanie Smit, specijalistkinja za infektivne bolesti na Univerzitetu Alberta.

Taj virus se ne prenosi s čoveka na čoveka kao COVID-19, da, ovo jeste histerija, dodaje dr Gerard Evans, još jedan specijalista za infektivne bolesti.

Oglasio se i kenijski Centar za kontrolu bolesti (CDC): “Hantavirus nije nov niti se širi od osobe do osobe.”

– Molim vas ne paničite, osim ako ne planirate da jedete štakore – napisala je i neuronaučnica dr Sumaija Šikh.

Kada se ode na zvanične stranice evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) postoji izveštaj o hantavirusu iz 2017, koji da su te godine 21 zemlje prijavile 4.239 slučaja hantavirusa – Finska i Nemačka činile su 70,1 posto svih prijavljenih slučajeva.

Ali, to nije zaustavilo dežurne teoretičare zavera da pritisnu novo dugme za paniku na društvenim mrežama.

Tvit kineskih novina proširio se na hiljadama računa na Tviteru, koji beleži pola miliona poruka o hantavirusu – do juče poslepodne.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da se istovremeno, uz pandemiju COVID-19, dešava “infodemija”, poplava i pravih i lažnih vesti zbog koje su mnoge osobe zbunjene i ne mogu raspoznati šta je tačno, a šta ne.

Za sve informacije posetite relevantne, formalne i zvanične veb stranice.

Reply
Share this

Blic online