U Hrvatskoj je potvrđeno 36 novih slučajeva zaraze korona virusom, trenutno ih ukupno ima 418, a zaraženo je i troje hrvatskih vojnika u Litvaniji, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

– Uzlazni krak krivulje je očekivan, važno je da epidemiološke službe deluju brzo. Nije nam lako, ali miislim i dalje da zdravstveni sistav adekvatno reaguje na epidemiju – rekao je hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš na konferenciji za novinare.

U Hrvatskoj je ukupno testirano 3.392 uzoraka, a 10 osoba je na respiratoru. Sedmoro ljudi je na respiratoru u Zagrebu, dvoje u Osijeku i jedan u Rijeci. Prosečna starost bolesnika na respiratoru je 61 godina, a većina njih ima i druge hronične bolesti, rekao je Beroš.

Prosečna starost obolelih je 49,4 godina, u samoizolaciji je 20.000 građana, više od 2.000 kontakata se intenzivno prati, a 150 osoba je u karantinu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Hrvatske.

Među zaraženima je i 15 bolničkih lekara, jedan porodični lekar, pet specijalizanata, sedam medicinskih sestara i jedan biohemičar.

Pozitivna na korona virus su i tri pripadnika kontingenta Hrvatske vojske u Litvaniji, četvrti je u procesu testiranja, a 39 vojnika je u samoizolaciji, rekao je savetnik načelnika Glavnog štaba za zdravlje general Boris Zdilar.

Na današnjoj konferenciji za novinare prvi put je između članova Nacionalnog štaba i novinara postavljena staklena barijera koja sprečava kontakt i prenos virusa.

Reply
Share this

Blic online