“Agro karavan” ove nedelje vodi vas u najjužniji deo Republike Srpske i grad Trebinje, koji je smešten na obodu Trebinjskog polja podno planine Leotar.

Pored poljoprivrede, u ovom kraju najrazvijeniji je turizam. Turistički kompleks Hercegovačka Gračanica je najposećenija lokacija sakralnog karaktera u istočnoj Hercegovini.

Hercegovačka Gračanica izgrađena je kao ispunjenje želje čuvenog srpskog pesnika Jovana Dučića izražene u njegovom testamentu. Naime, on je želeo da bude sahranjen na jednom od brda koja okružuju Trebinje u crkvi nalik “onoj na Kosovu”, misleći na Kosovsku Gračanicu, najpoznatiju zadužbinu kralja Milutina iz 1321. godine.

Naravno, upoznaćemo vas i sa ovdašnjom velikom svetinjom Manastirom Tvrdoš, posvećenom Uspenju Presvete Bogorodice, koji je danas sedište zahumsko hercegovačke i primorske eparhije, ali i višestruko nagrađivanim manastirskim vinima.

Upravo je vinogradarstvo i zaštitni znak poljoprivrede Trebinja.

Značajne vinogradarske savete dobili smo od porodice Anđelić čiji su se preci još pre više od 100 godina uspešno bavili uzgojem vinove loze i preradom grožđa.

Pored svega toga, upoznaćemo vas i sa jedinstvenom recepturom Aleksandre Delić koja čuveno trebinjsko lekovito bilje pretvara u čudesne eliksire za negu kože.

Da bi svi zdravi i korisni proizvodi ovog kraja lakše pronašli put do kupaca, lokalna samouprava podigla je Hercegovačku kuću – pravi butik domaćih proizvoda napravljenih na tradicionalan način.

Ukoliko želite da upoznate sve agro potencijale opština u Srbiji ali i šire, otkrijete sve prirodne lepote, bogatu istoriju i kulturu našeg naroda, pravi izbor za vas je “Agro karavan”, jedna od najgledanijih i najdugovečnijih emisija kanala Agro TV.

Naš karavan iz nedelje u nedelju, već skoro tri godine, putuje iz jednog u drugo mesto i pored svega navedenog otkriva čari prave domaće hrane i pruža korisne informacije o svim turističkim draguljima naše lepe zemlje.

Premijera: Nedelja u 16 časova.

Reply
Share this

Blic online