Izjava bonjakog lana Predsednistva BiH Bakira Izetbegovia Doje veleu da se nada da e BiH priznati Kosovo izazvala je burne reakcije.

Agencija Tanjug danas je objavila video snimak intervjua u kojem se jasno uje ta je tano Izetbegovi rekao o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Tanjug je u ponedeljak preneo da je Izetbegovi za Doje vele rekao:

“to se mene tie, Kosovo je dosad trebalo da bude priznato. Sad e se naljuti nae kolege, a nai pokuaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegovi u intervjuu za Doje vele.

Taj svoj politiki stav Izetbegovi dodatno objanjava reima da je upravo on taj “generator koji gura i uporno trai reenje tehnikih pitanja sa Pritinom, jer, kako je rekao, BiH ekonomski trpi zbog toga”.

Na direktno pitanje hoe li BiH u nekom trenutku priznati kosovsku nezavisnost, Tanjug je Izetbegoviev odgovor preneo sa: “Da”.

Savetnik bonjakog lana Predsednitva BiH s pravom ukazuje da je Izetbegoviev odgovor, precizno, bio: “Nadam se da da”, navodi Tanjug.

Jasno je da bez saglasnosti ostala dva lana Predsednitva BiH, posebno bez srpskog lana Predsednitva BiH, zvanino Sarajevo tu odluku ne moe da donese, to potvruje i Izetbegovi, u istom intervjuu, rekavi:

“Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema”.

Iz Tanjuga istiu da “odgovor Izetbegovia na pitanje da li e BiH priznati Kosovo – “nadam se” – jeste neprecizno prenet sa “da”, ali je njegov politiki stav po tom pitanju Tanjug verno preneo, to je sasvim jasno iz njegove izjave da je Bosna i Hercegovina i dosad trebalo da prizna Kosovo”.

Izjava bonjakog lana Predsednitva BiH Bakira Izetbegovia da se nada da e BiH priznati Kosovo je opasna provokacija, kae Vilijam Montgomeri. Bivi ambasador SAD u Beogradu dodaje da se nada da e meunarodna zajednica snano reagovati i osuditi tu izjavu.

Proitajte jo:

uri: Izjava Izetbegovia okantna i skandalozna

“Izjavom o Kosovu pokazao ta eli, osea i misli”

“Izetbegovi nije dorastao situaciji, zarobljen u ratu”

Stefanovi: Teko emo nastaviti kao da nita nije bilo…

“Iza Izetbegovieve izjave stoje SAD”

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI