Srđan Mladinić ostao je bez kompanije, porodice, stana i sredstava za život. On je nakon niza životnih tragedija, oslobođen krivice za zloupotrebu novca iz svoje kompanije SMS.

Oslobađajuću presudu Županijskog suda u Splitu potvrdio je Vrhovni sud, prenosi hrvatski Novi list.

Jedan od vodećih hrvatskih preduzetnika, osamljen, osiromašen i upropašćen, potpuno se povukao iz javnosti i živi od socijalne pomoći. Odbio je da komentariše presudu iako je pravosnažna.

– Čekam pravosnažnost presude u drugom predmetu koji se vodi u Zagrebu, a sada je na Vrhovnom sudu. Do tada ne bih davao nikakve izjave – to je sve što je Večernjem rekao Mladinić, prenosi Novi list.

Afera Podravka i Polančec

Reč je o nadaleko poznatoj aferi Podravka s tadašnjim ministrom Damirom Polančecom u ulozi prvooptuženog i šest direktora Podravke, koja još nije pravosnažno okončana.

U tom postupku Srđan Mladinić je nepravosnažno osuđen na pola godine uslovnog zatvora zbog zloupotrebe položaja i vlasti. Vrhovni sud još nije doneo odluku.

Havarija Srđana Mladinića, potpuno netipičnog hrvatskog preduzetnika koji je sve što je zaradio ulagao u sadnju maslina u Skradinu i na Kozjaku, te podizanju najsavremenije laboratorije i pogona za preradu, s porodicom je živeo u stanu na 11. spratu stambene zgrade na splitskim Križinama, vozio je prosečan auto, koga su voleli i zaposleni i kolege, započela je krajem 2009. godine otvaranjem afere Podravka.

Sporan je bio kredit od 65 miliona kuna koji je Mladinić dobio od Podravke. Tako je Srđan Mladinić zatvoren zajedno sa ostalim akterima afere u istražnom zatvoru u Remetincu, a kada je izašao nakon četiri meseca, ništa više nije bilo isto.

Kola letela niz brdo

Kola su strmoglavo letela niz brdo. Njegov SMS već je bio u stečaju, pogoni su zatvoreni, korov je počeo da raste u maslinicima, 180 radnika ostalo je bez posla.

Među njima i njegova ćerka Srđana Mladinić, koju je pripremao da jednog dana nasledi porodičnu fabriku delikatesa, koju je ni iz čega osnovao 1989. godine, a koja je 20 godina kasnije mogla da se pohvali kao jedna od uspešnijih hrvatskih kompanija s nizom priznanja za kvalitet svojih proizvoda koji su osvajali prestižna međunarodna tržišta.

Da tragedija bude još gora, Srđana, koja je bolovala od multiple skleroze, dočekala ga je u invalidskim kolicima. Stanje joj se naglo pogoršalo kada joj je otac završio u zatvoru.

Usledila je Mladinićeva paralelna bitka na dva fronta. Podignute su optužnice u aferama Podravka i SMS, morao je da se brani pred sudom, a grčevito se borio i za zdravlje svoje ćerke, kojoj se u potpunosti posvetio.

Kompanija mu je propala, a briga oko ćerke i situacija u kojoj se našao onemogućavala mu je da potraži posao.

Šokantne poslovne i porodične tragedije

Nakon što se Srđan Mladinić vratio iz Remetinca, splitski preduzetnici, šokirani spletom poslovnih i porodičnih tragedija koje su ga pogodile, među sobom su prikupili 100.000 kuna koje su mu donirali.

Tada su se svi nadali kako je u privremenim poteškoćama, a i on se nadao da će da stane na noge kada Srđani bude bolje. Već tada se povukao. Mogao je da bude viđen jedino kako po Marjanu ili šetalištu gura Srđanina invalidska kolica.

Prvih godina sa njima je mogla da se sretne i njegova supruga. Kao da sve to nije dovoljno, i ona je obolela od iste bolesti, multiple skleroze.

Od imovine Mladinići su tada imali samo stan u kojem su živeli. Zanimljiva je priča i kako su ga kupili. Pogone SMS-a 1994. zahvatio je požar, šteta je bila velika. Da bi ponovno pokrenuli proizvodnju, novac im je bio potreban, pa je Mladinić prodao stan u Splitu u kojem su do tada živeli te sa suprugom i dve ćerke otišao u Kaštela, u podstanare.

SMS je ponovno stao na noge, širili su se, obogaćivali proizvodni asortiman, dobijali brojne domaće i inostrane nagrade, a Mladinići su godinama bili podstanari.

Nije imao za ćerkinu sahranu

Stan na Križinama od 90 kvadrata kupili su tek 2003. godine. Tragedije su nastavile da se nižu. Ćerka Srđana je umrla u novembru 2017. godine. Srđan Mladinić nije imao novca ni za njenu sahranu.

Bez stana je ostao koju godinu pre. Sahranu je sufinansirao, navodno, Grad Split. Ni brak Srđana Mladinića nije uspeo da preživi tragedije koje su ih pogodile. Supruga ga je ostavila.

Ima li Boris Milošević, advokat Srđana Mladinića, nameru da tuži državu i traži novčanu satisfakciju nakon što je presuda da nije izvlačio milione iz SMS-a pa nije kriv za njegovu propast pravosnažna?

– Sve velikim delom zavisi od ishoda ovog drugog postupka koji je još u žalbenom postupku, odnosno čeka se arbitraža Vrhovnog suda. Ja gospodina Mladinića u njemu ne zastupam, ali poznato je kako ga je USKOK teretio po nekoliko tačaka optužnice.

Za sve je oslobođen osim za jednu, za zloupotrebu položaja i vlasti za koju je dobio osuđujuću presudu, kažnjen je zatvorom od šest meseci, uslovno dve godine.

U ovo veruju svi koji ga poznaju

Međutim, Mladinić će imati realne šanse za naknadu štete pred pravosuđem jedino ako bude oslobođen potpuno i u ovom drugom postupku. Naime, presudom koja je potvrđena dokazali smo kako Mladinić nije izvlačio novac iz SMS-a.

Istina je kako je isplaćivao pozajmice koje nije vratio. Ali, nije ih vratio jer je završio u aferi Podravka u istražnom zatvoru u Remetincu, a kada je izašao, kompanija je već bila u stečaju i nije mogla da ih vrati.

Ako osuđujuća presuda u aferi Podravka bude potvrđena, sud će verovatno zauzeti stav kako je njegovo pritvaranje bilo opravdano i teško će uspeti da dobije odštetu od države, pojasnio je Milošević za Večernji. Oslobađajuća presuda potvrdila je ono što Mladinić govori od početka, a u to veruju i svi koji ga poznaju: “Nisam kriv!”

Delfin među morskim psima

Juroslav Buljubašić, splitski preduzetnik, koji je svojevremeno organizovao prikupljanje pomoći za kolegu kada je ostao bez prihoda, za njega je izjavio kako je bio previše dobar, “delfin među morskim psima.”

Karijere, kompanije, a pokazalo se i porodice, koštale su ga pozajmice od 65 miliona kuna od Podravke.

Našao se u zamršenom klupku afera zajedno s ministrom ekonomije i nekolicinom direktora hrvatskoga prehrambenog diva, koje još nije odmotano iako je nepravosnažna presuda izrečena još u julu 2016. godine.

Srđan Mladinić rasplet čeka kao siromah. Mir je našao, kažu, u veri. Adresa mu je u Bogumilskoj kući, oblači se u Karitasu (katolička humanitarna ustanova), živi od socijalne pomoći.

Ostao je bez svega. Sve da ga sud i oslobodi, njegovu porodicu, kompaniju i život niko ne može da vrati, piše Večernji list.

Reply
Share this

Blic online