Sarajevo — Poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila da “samozvana kraljica diplomatije piše note u ime BiH”.

Ona je mislila na ministarku spoljnih poslova BiH Biseru Turković, za čije note je rekla “da neće dobaciti dalje od portira”.

“Da li je Bisera Turković (SDA) umislila da neko, a pogotovo neko iz BiH poput nje zaista može govoriti velikim silama šta će i kako će da rade”, upitala je Vulićeva komentarišući upućivanje nota ambasadama Ruske Federacije, Kine i Srbije zbog prisustva njihovih predstavnika obeležavanju 9. januara – Dana Republike.

Bisera Turković uputila note Rusiji, Kini i Srbiji #trtbosanski https://t.co/kR6glHR9qc https://t.co/z4ZeH7OyvR

— TRT Bosanski (@TRTBosanski) January 11, 2022

High Stakes Diplomacy 🇧🇦🇷🇺#HighStakesDiplomacy pic.twitter.com/nK4kTe1VH1

— Bisera Turković (@BiseraTurkovic) December 24, 2021

Vulićeva je u izjavi za Srnu rekla da je Turkovićeva redovno piše o svom angažmanu po društvenim mrežama i pruža informacije svuda osim tamo gde treba, a to je Predsedništvo BiH koje joj je ustavni šef, a ona tehnički izvršilac.

“Tako je kraljica diplomatije na svom profilu nedavno podelila bizarni video sa lavom koji riče nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom uz opis ‘diplomatija visokih uloga'” , podsetila je Vulićeva.

Ona je ukazala i na nezaobilazan tipski stajling Turkovićeve za svaki susret i priliku, različit ideološko-verski i kulturološki autfit koji ne baštini ono što je dejtonska BiH.

“Privatno se može pokrivati koliko hoće, ali pitanje je kakvu poruku šalje kao ministar i zamenik predsedavajućeg? Po povratku u Sarajevo, Turkovićeva prepričava kako je ona Lavrovu ‘jaranica’ i najžalosnije je što su joj njene stranačke kolege poverovale. Džaba lav i video, ambasador Rusije je bio na proslavi našeg Dana Republike i nema note, ni prave, ni lažne koja će to promeniti. Što se Kine tiče, bolji poznavaoci spoljne politike kažu da je upravo Bisera ta koja BiH konstantno uvlači u sukob s Kinom, pa onda se mora reagovati i reći da su to njeni privatni i stranački stavovi, nikako stavovi zajedničkih institucija i Predsedništva BiH”, navela je, izmedju ostalog, Vulić.

To što, kako kaže, Turkovićeva urušava dignitet BiH “nama u Republici Srpskoj i nije nešto posebno krivo, ali dok ima procedura i Ustava, ima da se nadležnosti poštuju”.

Uputila sam note ambasadama 🇷🇸🇨🇳🇷🇺zbog prisustva njihovih predstavnika na obilježavanju 9.januara u Banja Luci. Takav čin narušava odnose i predstavlja nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH. Očekujemo da o tome izvjeste i svoja ministarstva vanjskih poslova.

— Bisera Turković (@BiseraTurkovic) January 10, 2022

Bivši šef diplomatije bivše SR Jugoslavije Živadin Jovanović smatra da je protestna nota ministarke spoljnih poslova BiH potez bez ikakvog značenja i efekta.

Jovanović je ocenio da je to pokušaj političara iz Sarajeva da naduvaju neki spor i problem, jer im smeta što se Srpska afirmiše i lokalno i globalno.

“Turkovićeva, što se tiče postizanja bilo kakvog cilja, piše na pogrešne adrese, previdjajući da su prošla vremena kada su mogla da se smenjuju čitava rukovodstva Republike Srpske”, rekao je Jovanović u izjavi za Srnu.

On je podsetio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, koga bez nje ne bi ni bilo, dok Srpska kao entitet, prema tom dokumentu, ima subjektivitet i opštu nadležnost u svim oblastima, osim onih koje su izuzete.

“Srbiji je dato i pravo na specijalne paralelne odnose sa Republikom Srpskom, a to što Srpska obeležava 30 godina od osnivanja nije ništa izmišljeno. To je deo realnosti i istorije i to ne baš kratke”, kaže Jovanović. Prema njegovim rečima, ako Srpska obeležava datum svog osnivanja i poziva najbliže prijatelje, sasvim je normalno da Srbija na jubilarnoj proslavi bude zastupljena na najvišem mogućem nivou, zbog čega su u Banjaluci bili predsednik Skupštine Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić i ministri, dok je patrijarh srpski Porfirije služio liturgiju u Banjaluci.

“To je za neke u Sarajevu možda neprijatno, jer pokazuje da život ide napred i da se Srpska ne obazire na frustracije ovih iz Sarajeva”, naveo je Jovanović.

Naglasio da ništa prirodnije nema od toga što su i predstavnici Rusije i Kine bili na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci. “To su tradicionalni, i prijatelji i partneri, Srpske. Oni se prisustvom na proslavi u Banjaluci ne mešaju ni u čije unutrašnje stvari, već poštuju svoje i dostojanstvo Republike Srpske”, kazao je Jovanović.

Razume se, kako je rekao, da je to i podrška Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu – Miloradu Dodiku kao članu Predsedništva BiH iz Srpske, Željki Cvijanović kao predsedniku Srpske, vladi i parlamentu. “Sarajevu smeta što se Republika Srpska na konstruktivan način bori protiv revizije Dejtonskog sporazuma, za njegovo striktno poštovanje i vraćanje svih nadležnosti koje su oduzete na prevaran način, čineći sve da osnaži kvalitet Dejtona”, istakao je Jovanović. Prema njegovoj oceni, Turkovićevu i ostale u Sarajevu najviše pogadja to što je sve vidljivija afirmacija Republika Srpske. “To je jasno, jer ako su u Banjaluci bili predstavnici Rusije i Kine, to ne može da se zanemari ili izbriše gumicom, pogotovo što su to dve globalne sile koje koje menjaju čitav svetski poredak u pravcu poštovanja medjunarodnog prava, respektovanja Ujedinjenih nacija i demokratizacije medjunarodnih odnosa”, poručio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Reply
Share this

B92 Info