I dok su proslavu po gregorijanskom kalendaru obeležili dobar provod, spektakularan vatromet i gužve, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, u Beogradu i mnogim drugim gradovima u Srbiji otkazani su organizovani dočeci na trgovima.

Koncerti jesu odloženi, ali večeras beograsko nebo nije bilo crno. Na Sava promenadi organizovan je vatromet i laser šou. Bio je ovo drugi vatromet s Kule Beograd nakon onog 31. decembra.

Tačno u ponoć, nakon ponoćne liturgije i molebana za blagoslov novog leta Gospodnjeg, vatromet se vinuto u nebo i kod Hrama Svetog Save.

Interesovanje za proslavu Srpske nove godine u restoranima u Skadarliji je zbog epidemiološke situacije i mera manje nego pre pandemije, ali su ugostitelji zadovoljni što će, za razliku od prošle godine ipak imaju goste, one sa kovid propusnicama.

Inače, prvi javni doček Srpske nove godine u Beogradu organizovan je 1939. godine u “Kasini”, a odmah potom u “Tri šešira”.

Predstava “Zeniteum :: 2022” reditelja Dragana Živadinova izvodi se na Bulevaru Mihajla Pupina ispred zgrade Pokrajinske vlade, čime je i zvanično počela proslava proglašenja Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture u ovoj godini. Ujedno ovo je i ceremonija dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru.

Ustanova „Centar za kulturu grada Bora“ organizuje koncert Alena Ademovića. Program je počeo u 22 časa u amfiteatru ispred Doma kulture.

Borani uživaju u izuzetnim vokalnim sposobnostima bivčeg frontmena Miligram benda Alena Ademovića. Tačno u ponoć, nakon odbrojavanja, usledio je i vatromet. Pokrovitelj dočeka je grad Bor.

Doček pravoslavne Nove godine na glavnom gradskom trgu u Severnoj Mitrovici protiče uz zvuk truba, a u jednom trenutku čula se i pevala himna Srbije “Bože pravde”.

Na početku dočeka duž šetališta je razvijena srpska zastava dugačka 250 metara.

Razvijanje trobojke propratila je pesma “Srpska se truba sa Kosova čuje” i ovacije okupljenih građana koji su izašli na trg na tradicionalno slavlje.

Okupljene građane zabavljaju Sloba Radanović, Trubački orkestar, Big Bend i Dejan Petrović, kao i Đ i Zvezde Dankosa, prenosi Kosovo onlajn.

Ispred opštine Gračanica večeras je počeo doček pravoslavne Nove godine, kojem prisustvuje više od 200 ljudi. Okupljeni peku prasiće i vola na ražnju, kuvaju se rakija i vino, a priređen je i vatromet.

U više gradova Republike Srpske na trgovima je organizovan doček pravoslavne Nove godine. Banjalučani su Novu godinu dočekali uz folklor i etno muziku Danice Crnogorčević i Pavline Radovanović iz Orahovca, hor „Jedinstvo“ i grupu „Dar“.

Osim Srpske pravoslavne crkve, u ponoć su Novu godinu dočekali, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar.

Reply
Share this

Blic online