lan Predsednitva BiH Bakir Izetbegovi izjavio je da je u Beogradu molio predsedavajueg Dragana ovia da ne govori o Kosovu u ime sva tri lana.

Izetbegovi je za Al Daziru Balkan, na pitanje zato je reagovao na konferenciji za novinare u Beogradu, rekao da je predsedavajui Predsednitva BiH Dragan ovi u medijima pre 20 dana rekao da e BiH odluku o priznanju Kosova prepustiti Beogradu.

Proitajte jo:

“Kada sam iao na pres konferenciju, kazao sam Draganu (oviu): ‘Nemoj, molim te, takvu stvar kazati u ime sve trojice, mi emo svakako uzeti u obzir ta Beograd, ta Pritina, ta Evropska unija misli o tome, ali nemoj takvu stvar izneti u ime nas trojice’. Hteo sam se ograditi i pojasniti stvari”, rekao je Izetbegovi.

On je dodao da je na konferenciji za novinare reagovao, jer ne moe umesto njega ovi da odluiti kakav e o Kosovu biti stav Predsednitva BiH.

“to se mene tie, ovde se radi o potrebi potvrde suvereniteta kada su u pitanju meunarodni odnosi i spoljna politika Bosne i Hercegovine i donoenja odluka”, dodao je on.

Govorei o granici Srbije i BiH, Izetbegovi je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vui kao i pre tri meseca u Sarajevu predlae da granica treba da napravi devijacije kod dve hidrocentrale na Drini i da pree na bosansku teritoriju, ali da on insistira da granica ide sredinom reke.

“Na to sam ja institirao da granica ide sredinom reke Drine, da se neki specijalni reim za koritenje ta dva objekta iznau. Mislim da je pravo reenje stvaranje takozvanog cross border regiona, odnosno prekograninog regiona”, rekao je Izetbegovi i dodao da to pitanje ne moe biti reeno na radnoj veeri, posle sedam godina dugih pregovora. to se tie Rudog, po reima Izetbegovia ostalo je da se pokuaju razgovori o razmeni teritorija, uz uvaavanje stavova lokalnih zajednica ;Rudo i Zvornik, kao i strunih ;ljudi u BiH, kako bi se pronalo reenje.

Izetbegovi je dodao da postoji pogreno miljenje da e za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo novac pokloniti Turska.

“Radie se o jednom povoljnom kreditu, a Bosna i Hercegovina i entiteti treba da razmisle o ruti”, rekao je Izetbegovi.

Da podsetimo, zajedniko obraanje predsednika Srbije i Predsednitva BiH zavreno je uz male trzavice i “pojanjenja” koja su dali Bakir Izetbegovi i Aleksandar Vui.

Iako je u ime BiH govorio hrvatski predstavnik Dragan ovi, na kraju je bonjaki lan Predsednitva BiH Izetbegovi rekao da “mora neto da pojasni”.

On se osvrnuo na poruku koju su poslali Vui i ovi da o pojedinim pitanjima, kao to je Kosovo, zvanino Sarajevo nee menjati stav ukoliko to ne bude uradio ni Beograd.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI