Mitropolija Crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne danas će održati “Trojičindanski veliki narodni sabor za odbranu svetinja” u Hramu vaskrsenja u Podgorici.

Ostrog, manastir

Sabor je najavljen pošto je vlada Crne Gore utvrdila predlog zakona o slobodi veroispovesti kojem se Mitropolija oštro protivi.

Sabor na kome se očekuje da će učestvovati veliki broj građana održava se u jeku oštrih reakcija i podignutih tenzija na relaciji SPC – vlast u Podgorici ali i na relaciji Beograd – Podgorica zbog Predloga zakona koji predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i SPC, moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

“Što nas više bude toga dana u Podgorici, u Hramu vaskrsenja, da podsetim, u jedinom hramu na svetu koji su zajedno osveštali i moskovski i carigradski patrijarh, to ćemo bolje razumeti sami sebe, a utoliko će našu poruku i drugi bolje razumeti i čuti”, rekao je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

Mitropolija je saopštila da ne organizuje dolazak vernika iz Srbije i Republike Srpske na sabor i da nije ovlastila političke stranke da organizuju prevoz svojih pristalica.

Oni kažu da su pozvali samo svoje vernike, nakon što je iz opozicionog Demokratskog fronta najavljeno da će organizovati dolazak svojih pristalica.

Iako se Mitropolija javno ogradila od političkih stranaka, ipak se očekuje da će značajan broj opozicionih birača biti na Saboru.

Nakon što je crnogorska vlada usvojila Predlog zakona, koji je poslala Venecijanskoj komisiji na mišljenje, crnogorski predsednik Milo Đukanović je u Nikšiću na skupu svoje Demokratske partije socijalista saopštio da će raditi na obnovi Crnogorske autokefalne crkve, svidelo se to nekome ili ne, kao i da SPC pokušava da čuva “infrastrukturu velike Srbije”.

I predlog zakona, ali i izjave Đukanovića izazvali su oštre reakcije Mitropolije. a čak i umerene vladike su reagovale.

Tako je budimljansko-nikšićki episkop SPC Joanikije kazao da će svetinje braniti golim životima.

“Svaka vera ima pravo na svoju imovinu i ono što je stekla kroz istoriju putem zaveštanja, rada, što poseduje to joj je zagarantovano, i da država u to ne sme da zadire. Mi se sad vraćamo u praistoriju, u ono vreme kada je čovek čoveku bio vuk i kada nije važio nikakav zakon, pa se kroz neki zakonski oblik ozakonjuje otimačina. Ovde je cilj da se otme crkvena imovina kroz vrlo perfidan zakon”, rekao je episkop Joanikije.

Mitropolit Amfilohije je u nekoliko navrata rekao da je zapanjen i da se nije dešavalo da neko ko je ateista, kao, kako kaže, Đukanović, pravi novu crkvu.

“Sekularna država bi da otima hramove, kome da ih da? Toj svojoj sekti koju je porodila… Kakva vera, takva večera. To je direktno mešanje u pitanje crkve i njenog ustrojstva”, rekao je mitropolit SPC.

U međuvremenu je reakcija stigla i od srpskog predsednika Aleksandra Vučića. On je zamolio Vladu u Podgorici da povuče zakon,a reakcija zvanične Podgorice stigla ekspresno – ne dopuštamo bilo kome da utiče na naše odluke, niti nam trebaju saveti šta da radimo.

Samo par sati nakon što se oglasila vlada premijera Duška Markovića stigla je reakcija srpskog predsednika koji je rekao je da je iznenađen reakcijom vlade Crne Gore jer se ni na koji način nije mešao u njihove unutrašnje stvari.

Dodao je i da je on ćutao kada su crnogorski zvaničnici iznosili svoje mišljenje o kosovskom problemu, što je stvar Srbije.

I srpski istoričari oštro su kritikovali predlog zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Namera Podgorice je da zatre srpstvo i iskoreni srpsku tradiciju u Crnoj Gori, rekao je istoričar Predrag Marković povodom najave da će u Crnoj Gori biti usvojen zakon koji predviđa prisvajanje imovine SPC čime je, kako ocenjuje, rukovodstvo u Podgorici prevazišlo najveće neprijatelje srpstva – ustaše i UČK.

Marković je ocenio paradoksalnim da država, koju su osnovali srpski mitropoliti i vladike želi da protera srpstvo, a napad na SPC uporedio je sa ustaškim eksperimentom iz 1942. godine kada su, podseća, ustaše stvorile Hrvatsku pravoslavnu crkvu.

Istoričar Instituta za noviju istoriju Aleksanda Raković kaže da Ostrog neće biti prvi na udaru, već će to verovatno najpre biti Cetinjski manastir, jer se, kako kaže, nalazi u “neprijateljskom okruženju”.

Raković za Politiku kaže da će fizičkom silom upasti u Ostrog kada im se ukaže prilika.

“Neće Ostrog biti prvi na udaru. Verovatno će najpre zauzeti Cetinjski manastir jer se nalazi u nerijateljskom okruženju. Cetinjski manastir je i sedište mitropolije i Bogoslovije i u njemu se nalazi najeća arhivska građa SPC u Crnoj Gori, koja u potpunosti potvrđuje srpski identitet Crne Gore, odnosno da je to istorijska država srpskog naroda, a ne novostvorene crnogorske nacije nastale 1945.”, objašnjava Raković

Reply
Share this

Ex Yu