Republika Srpska ostaje pri stavu da na njenom prostoru neće biti izgradnje i opremanja migrantskih centara.

To je ponovio danas srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je to, kako je naveo, jasno preneo visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelu.

“Na tražanje Borela razgovarali smo o pitanjima migranata, a njegovo osnovno interesovanje je bilo zašto nije aktiviran prostor nekadašnje fabrike ”Bira” u Bihaću za njihov smeštaj. Naveo sam da to nije u nadležnosti Predsedništva BiH i Republike Srpske, jer se ”Bira” nalazi u Federaciji BiH (FBiH) koja treba da rešava ovo pitanje”, rekao je Dodik.

Dodao je da je preuzeo obavezu da danas razgovara sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

Istakao je da je migrantska kriza u BiH teška i na ivici humanitarne katastrofe i oni koji su nadležni, to pitanje moraju da rešavaju.

Podsetio je da je EU dala novac za smeštaj migranata putem raznih samostalnih organizacija, a ne posredstvom institucija BiH, Republike Srpske i FBiH, te da postoje indicije o zloupotrebi tih sredstava i s toga ona ne mogu biti pripisana kao pomoć BiH.

“Borel jeste tražio, verovatno pod uticajem iz Sarajeva, da se migranti rasporede na čitavoj teritoriji BiH, bez obzira na jasan stav Republike Srpske. Rekao sam da Republika Srpska ima pravo na svoj stav o migrantskoj krizi i neće ga menjati, odnosno na prostoru Srpske neće biti migrantskih centara. Borel je instistirao da se pokušaju obezbediti što humaniji uslovi za smeštaj migranata, s čime sam saglasan”, jasan je Dodik, prenela je Srna.

Naglasio je da Republika Srpska ne želi novčana sredstva za smeštaj migranata, niti će ih primiti.

“Veoma je važno ostati pri našoj politici da ne želimo prihvatanje migranata na području Srpske, jer samo takva politika daje rezultate. EU je ohrabrila milione ljudi da krenu ka njoj, a onda su stavili žicu na granicu što govori o odnosu prema migrantima koji su isključivo problem EU, a ne naš. Mi u BiH nismo ostali pasivni, ali glavni problem migranata nije u BiH, nego u EU i ona treba da preuzme potpunu odgovornost za taj problem”, poručio je Dodik.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel pozvao je vlasti u BiH da rade na održivim rešenjima za migrante, pre svega na otvaranju prihvatnih centara ravnomernije raspoređenih u celoj zemlji.

Evropska služba za spoljne poslove saopštila je ranije da je Borel telefonom razgovarao sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom a da su tema razgovora bili teški uslovi u kojima se nalazi nekoliko stotina migranata u BiH.

Reply
Share this

B92 Info