Malo je falilo da dođe do ozbiljnog skandala na konferenciji za medije nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa članovima Predsedništva BiH. Kako saznaje “Blic”, na sastanku Vučića sa Bakirom Izetbegovićem, Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem dogovoreno je da se izađe sa zajedničkim stavom po pitanju odnosa BiH prema nezavisnosti Kosova.

– Izetbegović je na sastanku govorio o tome kako on možda lično misli da BiH možda treba da prizna nezavisno Kosovo, ali da to nije rekao na takav način i da su mediji loše interpretirali njegovu izjavu i izvrnuli je. Onda je dogovoreno da BiH neće menjati svoj stav, odnosno da neće to učiniti sve dok Srbija ne bude promenila svoj stav – kaže izvor “Blica” koji je prisustvovao sastanku.

Onda su učesnici sastanka dogovarali sa čim će izaći pred novinare.

– Dragan Čović je tri puta pitao Izetbegovića da li se slaže da kažu da se stav BiH ne menja i da je spoljnopolitička odlula da tako ostane sve dok Srbija ostane pri svom stavu. Izetbegović sva tri puta odgovorio potvrdno – navodi naš izvor.

Isti sagovornik kaže da je Čovič, da bi bio siguran, još jednom pre konferencije za štampu pogledao Izetbegovića i pitao:”Znači to mogu da kažem”? nakon čega je od njega dobio potvrdan odgovor.

Na konferenciji je, međutim, došlo do potpunog obrta. Nakon što je Čović rekao novinarima ono što je iza zatvorenih vrata dogovoreno, oglasio se i Bakir Izetbegović, koji je rekao da će se stavovi BiH odlučivati u Sarajevu, istakavši da će se posebno uzimati u obzir ono što misle i susedi, ali i EU.

Vučić i Čović su se pogledali, nasmejali posle čega je predsednik Srbije kratko rekao: “Eto vidite kako se mi dogovaramo”.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI