1566 – Roen je kralj Dejms I Stjuart koji je kao Dejms VI nasledio kotsku krunu 1567. posle abdikacije svoje majke, Marije Stjuart. Posle smrti engleske kraljice Elizabete 1603. postao je kralj Engleske i tako pod svojom vlasu sjedinio krune Engleske, Irske i kotske.

1623 – Roen je francuski matematiar, fiziar i filozof Blez Paskal. Konstruisao je jedan od prvih kalkulatora i znaajno doprineo razvoju matematikih teorija, posebno teorije verovatnoe.

1846 – Prva bejzbol utakmica po uspostavljenim pravilima odigranaje u Nju Dersiju.

1862 – Ameriki Kongres je zabranio ropstvo na teritoriji SAD.

1867 – Republikanci, sledbenici Pabla Huaresa pogubili su Maksimilijana I Habsburga koga je Luj Napoleon III proglasio 1864. za cara Meksika.

1885 – U Njujork je stigla Statua slobode, poklon Francuske.

1885 – Roen je srpski kompozitor i dirigent Stevan Hristi, lan Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od osnivaa Muzike akademije u Beogradu, ef Beogradske filharmonije, direktor Opere u Beogradu i prvi predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije (“Ohridska legenda”, “Vranjanska svita”, “Rapsodija”).

1886 – Roen je srpski slikar Jovan Bijeli, lan Srpske akademije nauka, jedan od najznaajnijih jugoslovenskih likovnih stvaralaca izmeu dva svetska rata (“Portret devojke”, “Kupaica”, “Dvorite”, “enski akt”, “Sarajevo”, “Portret starice”).

1897 – Umro je engleski kapetan arls Kaningem Bojkot, kojem su 1880. zakupci imanja kojim je upravljao odbili saradnju. Takav vid otpora kasnije je nazvan prema njegovom prezimenu – bojkot.

1906 – Roen je britanski fiziolog i biohemiar ruskog porekla Ernst Boris ejn. Sa Aleksandrom Flemingom i Hauardom Volterom Florijem 1945. je podelio Nobelovu nagradu za medicinu za otkrie penicilina.

1908 – Dolaskom broda “Kasato Maru” u luku Santos sa 168 japanskih porodica, poelo je doseljavanje Japanaca u Brazil.

1937 – Umro je kotski pisac Dejms Metju Beri, autor pria o Petru Panu.

1944 – Amerike snage su u Drugom svetskom ratu zauzele ostrvo Sajpan u Pacifiku na kojem su Japanci imali jednu od najveih vojno-pomorskih baza.

1947 – Roen je indijski pisac Salman Rudi koga je iranski verski voa ajatolah Homeini osudio na smrt 1989. zbog uvrede islama u knjizi “Satanski stihovi”. Rudi je od tada do 2000. kada se seli u Njujork, iveo u Velikoj Britaniji pod zatitom Skotland Jarda.

1953 – Dulijus i Etel Rozenberg, osueni za pijunazu u korist SSSR-a, pogubljeni su na elektrinoj stolici u amerikom zatvoru Sing-Sing.

1961 – Kuvajt, koji je bio pod protektoratom Velike Britanije od 1899, stekao je punu nezavisnost.

1961 – Otkrivanjem natpisa sa imenom Pontija Pilata na iskopini rimskog hrama u Cezariji, prvi put je naen dokaz da je on postojao.

1965 – General Huari Bumedijen zbacio je vojnim udarom sa vlasti predsednika Alira Ahmeda Ben Belu.

1970 – Sovjetski vasionski brod “Sojuz-9” postigao je novi rekord u duini boravka u kosmosu od 17 dana, 16 asova i 59 minuta.

1975 – Generalni sekretar UN Kurt Valdhajm otvorio je u Meksiko Sitiju prvu svetsku konferenciju o poloaju ene.

1987 – U eksploziji u garai robne kue u Barseloni poginulo je 12 i ranjeno vie od 30 ljudi. Odgovornost je preuzela baskijska separatistika organizacija ETA.

1988 – U indijskom gradu Kuruketra poginulo je 15, a ranjeno 25 ljudi u eksploziji bombe koju su postavili Siki ekstremisti.

1993 – Umro je engleski pisac Vilijam Golding, dobitnik Nobelove nagrade za knjievnost 1983. (“Obredi plovidbe” “Gospodar muva”, “Slobodan pad”).

1995 – eenski pobunjenici oslobodili su 1.500 talaca, koje su drali est dana, i napustili bolnicu u gradu Buenovsk na jugu Rusije, nakon to je sa ruskim vlastima dogovoren prekid vatre i nastavak mirovnih pregovora o eeniji.

1999 – U Pritini, na zgradi komande Pritinskog korpusa Vojske Jugoslavije, podignuta je zastava UN, poto se Vojska Jugoslavije povukla, a mirovne snage UN (Kfor) preuzele kontrolu nad srpskom pokrajinom Kosovo.

2000 – Britanski carinici otkrili su u luci Dover u kamionu hladnjai 58 tela Kineza, ilegalnih emigranata.

2003 – Turski parlament je usvojio paket reformi ljudskih prava, poslednji u nizu zakona koji bi trebalo da poboljaju anse Turske za ulazak u Evropsku Uniju.

2004 – Saudijska Arabija je saoptila da je u sukobu bezbednosnih snaga i terorista ubijen Abdulaziz al-Mokrin koga su smatrali voom al-Kaide u toj zemlji, i trojica njegovih pomagaa. Do sukoba je dolo nekoliko sati poto su teroristi na svoj Internet sajt postavili fotografiju odseene glave kidnapovanog amerikog inenjera Pola M. Donsona Juniora.

2006 – Episkopalna crkva u SAD izabrala je na elo crkve, po prvi put u istoriji Anglikanske crkve, enu-biskupa, Ketrin Deferts Skori.

2007 – Kanadska arter avio-kompanija “Skajservis erlajnz” obavila je let iz Toronta do Beograda nakon 15 godina prekida direktnog avionskog saobraaja izmeu Srbije i Kanade.

2013 – Umro je ula Horn, bivi maarski socijalistiki premijer, poznat kao jedan od komunistikih voa koju su sruili “govzdenu zavesu” u leto 1989. godine.

2014 – panski kralj Huan Karlos Prvi se odrekao prestola u korist svog sina princa Felipea. Huan Karlos je na tronu bio 39 godina, a na presto je doao nakon smrti diktatora Franciska Franka, novembra 1975.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI