Huligane koji su Janka Gašića (23) pretukli bejzbol palicama u vozu na zagrebačkoj stanici 16. jula 2015. godine, po svemu sudeći nikada neće sustići pravda, a ovaj momak sve je očajniji jer je neko za zločin iz mržnje prošao nekažnjeno.

– Putovao sam bezbrižno “Železnicom Srbije” u posetu ocu u Sloveniji. Nisam ni pomišljao da će u nekom narednom momentu, na poslednjoj stanici voza u Hrvatskoj ljudi puni mržnje prema svemu što sadrži reč Srbija, izmeniti moju budućnost. Možete li da zamislite intenzitet straha i bola koji sam doživeo – nemoćno pita Janko.

Njega i još jednog momka iz Rume, dok neko nije povikao: “Policija”, grupa momaka tukla je sa bejzbol palicama, a uspeo je da vidi i da su pojedini nosili obeležja sa natpisima “Bad Blue Boys”, po kome su prepoznatljivi navijači zagrebačkog Dinama.

– Sa 22 godine poželeo sam da umrem, nestanem i da sve to prestane. I prestalo je, posle ne znam koliko vremena mučenja i iživljavanja nada mnom i vređanja svega na šta sam ponosan. Možete li da stvorite sliku pred svojim očima, da zamislite, momka koji putuje sam, u lokvi krvi, besvesnom stanju, mučnim bolovima, ležeći na podu vagona u sopstvenim telesnim izlučevinama, od Zagreba do Ljubljane – teško prepričava ovaj mladić.

Dve godine kasnije, mladić iz Silbaša u Vojvodini živi sa posledicama krvničkog prebijanja. Za to vreme pomaka u istrazi i konkretnih informacija nema.

– Ima samo zdravstvenih promena. Trenutno na povređeno oko vidim samo pet odsto. Polako ide sve gori i gori vid. Na to oko vidim samo svetlost – kaže Janko koji je imao devet operacija i bolne terapije.

Osim fizičkog iživljavanja koje je trajno narušilo njegovo zdravlje, Janko je psihički slomljen.

– Strašno je što se roje misli o bezvrednosti mog “ovakvog” postojanja. Sputan sam da učim, radim, funkcionišem, vozim, zasnujem porodicu, u bilo čemu napredujem. Besan sam jer ovo što se dogodilo nigde se ne spominje i ljut jer se prikriva zločin iz mržnje – iskren je Janko.

Bolove je nadjačao bes i očaj, i sada mu je na umu samo da sazna šta može da očekuje od nadležnih insititucija.

– Postoji li osoba, bilo ko, u vlasti, državnom sistemu ko mi može reći šta da očekujem? Može li iko da pruži podršku i pomoć ili bar da ima dovoljno hrabrosti i saopšti mi da moj slučaj ne zavređuje pažnju, vrme i trud? – pita Janko.

Traga se za nepoznatim počiniocem

Nadležne inistiuticije i Srbije i Hrvatske i dve godine kasnije su bez traga za počiniocima.

– Povodom napada na državljanina Republike Srbije u Republici Hrvatskoj 16. jula 2015. godine na železničkoj stanici u Zagrebu u vozu broj 410, koji je stigao iz Beograda i nastavio vožnju ka Ljubljani, nadležni organi Republike Hrvatske sprovode kriminalističko istraživanje, ali još uvek nije utvršen identitet izvršilaca. Postupak se vodi u saradnji sa Državnim tužilaštvom u Zagrebu. Ambasada Republike Srbije u Zagrebu je u redovnom kontaktu sa nadležnim organima Republike Hrvatske i nastaviće da se, u okviru svojih nadležnosti, interesuje za ishod postupka – kažu iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Iz zagrebačke Policijske uprave navode da su policijski službenici o svemu utvđenom posebnim izveštajem obavestili nadlžno državno tužilaštvo u Zagrebu.

– S obzirom na to da je reč o predmetu protiv nepoznatog počinioca, državno tužilašto je u mogućnosti da odgovori, u skladu sa zakonskim odredbama, da policija nastavlja sa postupranjem u cilju pronalaženja počinitelja – navodi zamenica opštinske državne tužitejke u Zagrebu Ksenija Šebek Filipović.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI