U Srbiji ne samo da je hladno, nego je današnji 13. januarski dan među danima sa rekordnim nivoom aerozagađenja, a kako pokazuju podaci sajta AirVisual Beograd je peti najzagađeniji grad sveta.

Sa prosečnim indeksom 165, što vazduh svrstava u kategoriju nezdravog, kao i sa dominantnim polutantom u vazduhu PM2,5 česticama, prestonica Srbije je danas peta na listi najzagađenijih gradova na planeti, iza indijskog Delhija, Lahorea u Pakistanu, Krasnojarska u Rusiji i hrvatske prestonice Zagreba.

Mapa na sajtu AirVisual, inače, gotovo celu Srbiju smešta u „crvenu“ kategoriju, koja predstavlja nezdrav vazduh, ali pojedina mesta su i u „ljubičastoj“, boji koja označava da njihovi stanovnici trenutno udišu veoma nezdrav vazduh. To su u ovom trenutku Gornji Milanovac i Zemun, sa indeksom kvaliteta vazduha 209, odnosno, 206. Ispod indeksa 200 su Lazarevac, Obrenovac, Lipe, Valjevo i merna mesta u Beogradu Savski venac i Zvezdara, kao i Kragujevac.

Mraz, povećana vlažnost vazduha i odustvo vetra, kao najnepovoljnije vremenske prilike, doprinele su da koncentracije suspendovanih PM2,5 čestica u Srbiji na čak devet mernih mesta u Srbiji budu minimalno dvostruko veće od dozvoljene granične vrednosti, a čak 23 merne stanice pokazuju vrednosti ovog najopasnijeg polutanta veće od 50 mikrograma po kubnom metru, što je zakonom dovoljeni nivo aerozagađenja.

Naime, aplikacija „xEco“, koja prikazuje srednje časovne vrednosti prisustva PM2,5 čestica, pokazuje duplo veću zagađenost od dozvoljene u Zemunu, Lazarevcu, Smederevu, Pančevu, Valjevu, Obrenovcu, Vinči i Beograd Ušću. Najopasniji je trenutno vazduh u Zemunu, sa koncentracijom od čak 188 mikrograma po kubnom metru, više od tri puta od dozvoljene granične vrednosti. Sledi Lazarevac (147 mikrograma po kubnom metru), Smederevo (132), Novi Pazar (131), Pančevo (126) i Valjevo (101 mikrogram po kubnom metru).

Da se teško diše danas potvrđuje i sajt državne Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), po kojem su u „crvenom“, sa najvećim nivoom aerozagađenja, gotovo sva merna mesta u Beogradu, a potom Obrenovac, Smederevo i Valjevo.

Podsećamo, SZO je upozorila da suspendovane PM čestice izazivaju pored plućnih i kardiovaskularne bolesti, jer zbog njihove izuzetno male veličine udisanjem dospevaju preko repsiratornog sistema direktno u krvotok. SZO procenjuje da zbog posledica zagađenja vazduha u Srbiji godišnje umre 3.600 ljudi.

PM čestice predstavljaju smešu dima, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, nikla i arsena, a nastaju kombinovanim uticajem grejanja, saobraćaja i industrije.

Reply
Share this

Blic online