Banjaluka — Republika Srpska ima mo da sprei ulazak BiH u NATO, ocenjeno je u izvetaju amerikog Kongresa o uticaju Rusije irom sveta, u delu koji se odnosi na BiH.

“Da bi BiH mogla da nastavi put ka NATO, moraju se usaglasiti sva tri konstitutivna naroda – Hrvati, Bonjaci i Srbi – koja su predstavljena u Predsednitvu BiH, te sprovesti potrebne reforme”, pie u izvetaju, a prenose Nezavisne novine.

U izvetaju se naglaava da je Republika Srpska autonomni entitet u BiH koji je veinom naseljen Srbima i odrava bliske odnose sa Moskvom.

“Iako su centralne vlasti u Sarajevu izrazile podrku implementaciji mera iz Akcionog plana za lanstvo, parlament Republike Srpske je usvojio neobavezujuu rezoluciju u oktobru 2017. godine u kojoj se izraava protivljenje potencijalnom lanstvu BiH u NATO”, podsea se u izvetaju.

U izvetaju amerikog Kongresa nazvanom “Putinov asimetrini napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Posledice po nacionalnu bezbednost SAD” istie se da je Milorad Dodik Putinov sagovornik u BiH.

To to je Rusija intenzivirala odnose sa (predsednikom RS) Miloradom Dodikom, e, kako se navedi, da uspori nastojanje BiH da postane lan NATO.

Ruski predsednik Vladimir Putin vie puta se sastao sa Dodikom, a nije se suretao sa centralnim vlastima BiH, ime je, kako se istie u izvetaju, Putin “jasno pokazao ko je za njega poeljan sagovornik”.

U izvetaju stoji da je Rusija javno podrala “referendum za nezavisnost Srpske” (referendumu o Danu Republike), za koji je Ustavni sud BiH istakao da kri prava nesrpskog stanovnitva u zemlji.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je izvetaj da se Rusija mea u odnose unutar drugih zemalja nekorektan.

Reply
Share this