Ne postoje paralele izmeu Republike Srpske i Kosova, poruuju u Kancelariji za odnose s javnou Ambasade SAD u Sarajevu.

Inae, Kancelarija je to saoptila na molbu Tanjuga da prokomentarie i izjavu bonjakog lana Predsednitva BiH Bakira Izetbegovia o Kosovu i eventualne posledice po region.

Kako se navodi, SAD su u potpunosti posveene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Upitani kako vide Izetbegovievu izjavu da je BiH trebalo davno da prizna Kosovo, ime se osporava teritorijani integritet Srbije, garanta Dejtonskog sporazuma – odnosno ustavnog popretka i teritorijalnog integriteta BiH, i da li to moe da ugrozi krhke odnose u regionu, u odgovoru se navodi:

“Stav Vlade SAD po ovom pitanju je jasan. Ne postoje paralele izmedu Republike Srpske i Kosova. BiH je bila suverena i meunarodno priznata drava i pre Dejtonskog sporazuma. SAD i ostale lanice meunarodne zajednice su u potpunosti posveene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.”

Kako istiu, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, i sami srpski zvaninici su javno izrazili posveenost teritorijalnom integritetu BiH.

U Kancelariji za odnose sa javnou amerike ambasade u Sarajevu istiu da su Republika Srpska i Federacija BiH fundamentalni elementi unutranje politike organizacije BiH.

“Kao to je dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine ne nudi prava bilo kojem od dva entiteta da se otcepe od BiH. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta je u potpunosti ovisno o postojanju BiH”, zakljuuje u odgovoru.

Dan nakon to je Bakir Izetbegovi za Doje vele izjavio da se nada da e BiH priznati nezavisno Kosovo, oglasio se Kabinet bonjakog lana Predsednitva BiH.

Potom se oglasio i Tanjug, koji je naveo da sudei prema dananjem saoptenju Kabineta, Izetbegovi se ne odrie niti stava da je “BiH dosad trebalo to da uradi”, niti svoje uloge “generatora”, koji to, kako je naveo za Doje vele – “gura”.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI